Hlavní obsah

Koukal: Může být výhoda, že nemáme našlapaný všechny čtyři lajny hráči z NHL

Moskva

Hned třináct hráčů zapsaných na soupisce české hokejové reprezentace zažívá v Rusku svou premiéru na světovém šampionátu. Na jejich hře ale žádná nervozita patrná není a i zkušený Petr Koukal, jenž startuje už na pátém mistrovství světa, si pochvaluje, jak mužstvo na úvod turnaje proti domácí sborné i Lotyšsku šlapalo. „Mám z toho dobrý pocit,“ pokyvuje hlavou třiatřicetiletý útočník Jekatěrinburgu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Koukal na tréninku české hokejové reprezentace v Moskvě.

Článek
Fotogalerie

„Máme tady spoustu nováčků a každý se chce ukázat a odvést maximum. To může být větší výhoda, než mít našlapaný všechny čtyři lajny hráči z NHL. Každý by pak chtěl hrát všechno, i přesilovky, protože je na to zvyklý v klubu. Tady to nejde a naše výhoda je, že si každý uvědomuje, že má jinou roli a funkci v týmu," tvrdí centr čtvrté útočné formace.

Koukal zažil i zlaté MS v roce 2010, kde český tým rovněž nastupoval jen s minimem posil ze zámořské NHL. Paralely ale mezi šest let starým turnajem a tím letošním hledat nechce.

„Pokaždé je to jiné. Kdyby se to dalo srovnávat, můžeme si rovnou vzít medaile a jet domů. Teprve se uvidí, jak bude turnaj pokračovat, jsme teprve na začátku. Ale rozjeli jsme to dobře, pět bodů po dvou zápasech se počítá," ví Koukal, jemuž se na křídlech jeho lajny prohánějí Jarůšek s Filippim.

Koukal ví, že přesilovky se musí zlepšit

V pondělí čeká český tým Švédsko, které reprezentace na velké akci porazila naposledy ve čtvrtfinále MS 2012. Od té doby následovalo pět porážek. Při posledním vzájemném měření sil ale Vůjtkovi svěřenci ve Znojmě výběr Tří korunek deklasovali 7:1 a odčinili tak předchozí prohru 2:7.

„Jenže teď budou mít Švédové úplně jinou sestavu. Hlavně nesmíme faulovat a je třeba s nimi držet krok po bruslařské stránce. Od toho se to bude odvíjet. Když to nebudeme dělat a začneme je hákovat, faulovat a nebudeme stíhat vůbec ve třetině, tak to bude složité," uvědomuje si Koukal, podle kterého musí reprezentace zapracovat na přesilovkách.

„Proti Lotyšům jsme je totiž nehráli dobře. Neproměňovat takhle přesilovky se Švédskem by mohlo mít mnohem větší následky. Třeba třetí třetinu s Lotyši jsme měli odehrát líp. Na to, že jsme vedli 2:1 a měli lépe bránit, se dostávali do hodně velkých šancí, chodili k nám do třetiny strašně lehce," řekl rodák ze Žďáru nad Sázavou.

I přes zisk pěti ze šesti možných bodů musí hokejisté podle Koukala nastoupit na Švédy sice sebevědomě, ale s pokorou. „Musíme si uvědomit, že body sice máme, favority teď ale nebudeme. Proti Rusku jsme jimi taky nebyli, ale ukázalo se, že když podáme dobrý kolektivní výkon, můžeme hrát s každým."

Jak dopadne třetí vystoupení české hokejové reprezentace na MS proti výběru Švédska?
Češi vyhrají v základní hrací době
59,4 %
Česko zvítězí po samostatných nájezdech
3,7 %
Češi vyhrají v prodloužení
4,5 %
Švédsko vyhraje v základní hrací době
28 %
Švédové zvítězí po samostatných nájezdech
1,7 %
Švédsko vyhraje v prodloužení
2,7 %
Celkem hlasovalo 41770 čtenářů.

Reklama

Související témata: