Hlavní obsah

Proti Švédům na velké akci čtyři roky bez výhry. Češi chtějí využít odrazový můstek

Moskva

Na velké akci Švédy porazili před čtyřmi lety ve čtvrtfinále mistrovství světa, od té doby čeští hokejisté na šampionátech nebo olympijských hrách výběru Tří korunek pětkrát v řadě podlehli. Pakliže by se jim ale dnes v Moskvě podařilo tuto sérii přerušit, výrazně by se mohli přiblížit triumfu v základní skupině A.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští hokejisté se radují z branky proti Lotyšsku.

Článek

„Pět bodů ze dvou utkání proti Rusku a Lotyšsku v úvodu turnaje jsou výborným odrazovým můstkem do dalších dnů. Soustředíme se na zápas se Švédskem, chceme ho zvládnout vítězně. Pokud se nám podaří navázat na předchozí výkony, máme šanci bodovat," řekl asistent trenéra Jiří Kalous.

V aktuální sezóně se oba celky v rámci seriálu Euro Hockey Tour potkaly čtyřikrát a mají shodnou bilanci dvou výher a proher. Devět dní před startem šampionátu Vůjtkův tým ve Znojmě nejprve prohrál se Švédy 2:7, aby jim pak na stejném místě drtivou porážku vrátil a triumfoval 7:1.

„Tenhle zápas jsme odehráli velmi dobře a chceme na něj navázat. Na videu klukům pustíme, co na Švédy platilo," prohlásil Kalous a pochvaluje si atmosféru, která v týmu panuje.

Kalous: Kluci si věří, jejich psychika je dobrá

„Co se týče psychiky hráčů, ta je velmi dobrá. Kluci si věří a doufám, že si během volné neděle fyzicky odpočinuli. Na zápas už se těší," prohlásil Kalous, který nechtěl prozradit, jak se už na šampionátu v Moskvě stalo tradicí, kdo se postaví do branky.

Nedělního tréninku se nezúčastnil útočník David Pastrňák, jenž si ze zápasu s Lotyšskem odnesl drobnější šrám. Trenéři přesto věří, že devatenáctiletý forvard Bostonu bude dnes připraven jít do akce. „Kdyby to náhodou nešlo, tak máme připravenou variantu prohození určitých hráčů," řekl Kalous.

Místo Pastrňáka v neděli trénoval v prvním útoku vedle Plekance s Červenkou Martin Zaťovič, jenž proti Lotyšům začínal jako třináctý útočník, v průběhu utkání ale nastupoval místo Zohorny ve třetí řadě.

Jak by mohla vypadat sestava českého týmu proti Švédsku?
Furch (Francouz) - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek, Koukal, Filippi - T. Zohorna

Reklama

Související témata: