Hlavní obsah

Češi nastoupí proti Švédům s Francouzem v bráně. Co řekl Jandač o možných posilách z NHL?

Moskva

Česká hokejová reprezentace nastoupí do dnešního zápasu mistrovství světa v Moskvě proti Švédsku i s útočníkem Davidem Pastrňákem. Ten po vynechání nedělního tréninku absolvoval dopolední rozbruslení. V brance národního týmu se objeví Pavel Francouz.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář české reprezentace Pavel Francouz.

Článek

Po celý šampionát zatím trenéři české hokejové reprezentace do poslední chvíle tajili, který gólman bude v daném zápase chytat. V pondělí ale udělali výjimku. Asistent Josef Jandač už dopoledne prozradil, že proti výběru Tří korunek nastoupí Pavel Francouz.

A to kvůli tomu, že v předminulém týdnu vychytal ve Znojmě proti Švédsku výhru 7:1, zatímco Dominik Furch na stejném místě a proti stejnému soupeři byl u prohry 2:7. „S výkonem obou brankářů v úvodních zápasech mistrovství jsme byli spokojení. Ale shodli jsme se s trenéry na tom, že když Pavlovi vyšel přípravný zápas se Švédy, nebudeme to teď chtít měnit," vysvětluje Jandač.

Pozitivní zprávou je i start Davida Pastrňáka. Devatenáctiletý útočník Bostonu, jenž nastupuje v první útočné formaci s Plekancem a Červenkou, se po včerejším dni volna už cítí lépe.

"Menší zranění mám už delší dobu a v zápase s Lotyši se mi trošku vrátilo. Mohlo hrát roli i to, že jsme odehráli dva zápasy ve dvou dnech. Ale není to nic vážného, v neděli jsem si dal volno a dneska se už cítím mnohem líp, na ledě to bylo v pohodě," řekl Pastrňák po pondělním půlhodinovém rozbruslení.

"Vždycky když vám vypadne jakýkoliv hráč, tak to narušuje kompaktnost týmu. Když má nějaký hráč zdravotní trable, je to nepříjemné pro celé mužstvo. Proto jsem rád, že David bude hrát," přiznává Jandač.

Stejná sestava jako proti Lotyšům

Češi tak nastoupí ve stejné sestavě jako proti Lotyšům. Do hry se dostane sedm obránců a čtyři kompletní útočné formace. „Když si to bude situace vyžadovat, zapojí se i Zaťovič jako třináctý útočník," řekl Jandač, který nepředpokládá, že by dnešní utkání bylo na branky tak bohaté jako ty dvě ve Znojmě.

„I když tady Švédové mají oproti zápasu ve Znojmě hodně nových hráčů, jejich systémová hra zůstane úplně stejná. Budeme spoléhat na to, co nám proti nim vycházelo. Bude důležité, abychom lépe využili nabídnuté přesilovky a zároveň se vyvarovali zbytečných faulů," poukazuje Jandač na fakt, že Švédové včera proti Dánům vstřelili čtyři z pěti branek v početní převaze.

"Bude to vyrovnaný zápas. Švédové mají výborný zápas, my se ale chceme soustředit jen na sebe. Musíme hrát disciplinovaně a bez faulů. Když budeme dodržovat taktiku, nebudeme mít problém vyhrát," hlásí Pastrňák.

Trenéři zvažují oslovení Židlického, co Faksa s Hemským?

Trenéři sledují i vývoj situace v zámořské NHL, kde v noci vypadl z bojů o Stanley Cup New York Islanders. K dispozici by tak teoreticky mohl být obránce Marek Židlický. „Zatím jsme se s ním nespojili, ale zvažujeme to," řekl Jandač. Na hraně vyřazení je i Dallas s českými útočníky Radkem Faksou a Alešem Hemským. „Dá se říct, že v kontaktu jsme s oběma. Rozhodneme se na i základě možných zranění, kdyby přišla. Pak budeme dopisovat soupisku podle postů," dodal Jandač.

Na české soupisce jsou ještě tři volná místa (jedno pro brankáře a dvě pro hráče do pole). V Moskvě zatím s týmem pouze trénují gólman Machovský, obránci Zámorský s Poláškem a útočník Kubalík.

Sestava české reprezentace proti Švédsku:
Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi

Reklama