Hlavní obsah

Slováky těší skvělý úvod MS. Úkol zněl jasně, vtipkoval Cíger. Musí ale krotit euforii

Petrohrad

Po utrápeném výkonu s Maďarskem se i přes nešťastný začátek v duelu s Francií rozehráli slovenští hokejisté ve druhém utkání na MS k velmi dobrému představení a nepříjemný celek galského kohouta zdolali 5:1. Tým trenéra Zdena Cígera tak začal šampionát dvěma výhrami a v kabině i mezi fanoušky tak zavládl závan mírné euforie.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Hokejisté Slovenska se radují z gólu.

Článek

Bylo evidentní, že stoprocentní zisk se dvěma outsidery na začátek turnaje přinesl do slovenského tábora velkou úlevu. „Úkol zněl jasně. Takový byl plán. Hrajeme, jako by šlo o poslední zápas. Těším mě, že ho hráči splnili," cituje server sme.sk slova Zdena Cígera, jenž si vzal po vítězství nad Francií na pomoc kultovní hlášku z filmu Pelíšky.

Po utkání, už byl samý vtip, ale i jemu určitě zatrnulo, když Slováci po 69 sekundách prohrávali po Perretově samostatném úniku 0:1.

„Byl to pro nás velmi důležitý a těžký zápas. Francouzi si na nás věřili, bylo to vidět už při rozcvičce. Kluci ale pochopili, co od nich chceme a drželi se toho až do konce - byli týmoví a disciplinovaní. Drželi prostory, komunikovali. Na tom se dá stavět," těšilo kouče.

Nehrajeme si na mistry světa

Slováci tak mají z úvodních dvou duelů šest bodů a skóre 9:2. Jde sice jen o zápasy s outsidery, nicméně ze skupiny B nemohou coby pořadatelé příštího šampionátu sestoupit Francouzi a Němci, a tak každé zaváhání může kterémukoliv týmu pořádně zavařit.

Ošemetný dvojboj na úvod ale Slováci zvládli bez úhony. „Je to dobré, ale netřeba to přeceňovat. Stačí jedno zaváhání a ani se nemusíme dostat do čtvrtfinále. V prvních čtyřech zápasech tu bojujeme o postup," nabádal v rozhovoru pro sport.sk gólman Július Hudáček, jenž nahradil v bráně po prvním duelu kolegu Branislava Konráda.

Ve středu čeká východní sousedy duel s Běloruskem, které nemá po duelech s Finy a USA ani bod.

„Jsme pořád teprve na začátku turnaje. Musíme zapomenout na to, že jsme dvakrát vyhráli. Pokud ty body nepotvrdíme, nemusí nic znamenat. Nebudeme chodit po městě jako mistři světa, jdeme si dál skromně za svým cílem. Nejsme favority šampionátu, potřebujeme dál hrát svoji hru - jednoduše vzadu, účelně vpředu a dobře vykrývat střední pásmo," snažil se krotit optimismus ostřílený bek Andrej Sekera.

Reklama

Související témata: