Hlavní obsah

Lotyšsko - Rusko 0:4Rusové na Den vítězství předvedli nejlepší výkon, zářil Panarin

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Panarin 0 : 1
28. Dadonov 0 : 2
48. Šipačov 0 : 3
58. Panarin 0 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Nejlepší výkon na domácím mistrovství světa předvedli hokejisté Ruska, kteří v Den vítězství porazili Lotyšsko 4:0. Svěřenci trenéra Znaroka poprvé v moskevské skupině udrželi čisté konto a připsali si po porážce od českého výběru druhou výhru v řadě. Hlavním hrdinou zápasu byl Panarin, který vstřelil dva góly a u dvou si připsal asistenci.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Rus Jevgenij Dadonov (vpravo) oslavuje se spoluhráči gól proti Lotyšsku.

Článek

Rusové ještě před zápasem stihli položením věnce k památníku nedaleko Ledového paláce uctít padlé u příležitosti Dne vítězství a ruský státní svátek poté také vítězstvím oslavili.

Zpočátku se nerodilo úplně snadno, neboť Lotyši s Merzlikinsem v brance v první třetině statečně odolávali a udrželi bezbrankový stav, přestože dvě velké možnosti měl Dadonov a blízko gólu byl i Ljubimov. Bobrovského pozornost na druhé straně prověřil Bukarts.

Skóre otevřela hvězda Chicaga

Hned po 29 vteřinách ze druhé části ale načal svůj velký zápas Panarin. Útočník, který v NHL obléká dres Chicaga, se opřel do puku po Dacjukově nabídce a propálil lotyšského gólmana. Další šance spálili Tělegin a Mozjakin, ale v polovině 28. minuty přišla nádherná souhra, při níž Šipačov nezištně našel osamoceného Dadonova, který zvýšil.

O šest minut později mohl vývoj zdramatizovat faul Jemelina, po němž musel ruský zadák s trestem na pět minut a do konce utkání rovnou do kabin, ale v dlouhé přesilovce se nejprve vyznamenal Bobrovskij proti Daugavinšovi s Cibulskisem a poradil si bez úhony i poté, když museli Rusové dokonce do tří.

Pojistka sborné přišla v začínající 48. minutě, kdy Panarin skvěle našel Šipačova. Sudí poté neuznali Rusům další trefu kvůli zásahu bruslí, ale poslední slovo měl při přesilovce v 58. minutě opět Panarin. Přitom předešlé utkání nedokončil a oficiálně se nevědělo, jaký je po nárazu na mantinel jeho zdravotní stav.

"Jsem v pořádku. Byl jsem na vyšetření a rentgen nic neukázal," uklidnil Panarin ruské fanoušky. Kandidát na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka zámořské NHL si užíval souhru s dalšími hvězdami ruského týmu Pavlem Dacjukem, Jevgenijem Dadonovem, Vadimem Šipačovem nebo Sergejem Mozjakinem.

"Se Šipačovem a Dadonovem jsem hrál rok a půl, takže se známe. Ale i s Pavlem a Mozjakinem se mi hraje výborně. Měl jsem dvojnásobné štěstí, Dacjuk je kouzelník," řekl Panarin o spolupráci s hvězdným kapitánem sborné.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Moskva):
Lotyšsko - Rusko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 21. Panarin (Dacjuk), 28. Dadonov (Šipačov, Panarin), 48. Šipačov (Panarin, Dadonov), 58. Panarin (Čudinov, Šipačov). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Fonselius - Nieminen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:5, navíc Jemelin (Rusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 10.440.
Lotyšsko: Merzlikins - M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Andersons, Jerofejevs, Cibulskis - Daugavinš, Girgensons, Abols - M. Redlihs, Širokovs, Skvorcovs - Indrašis, Džerinš, Bukarts - Pavlovs, Meija, E. Kulda - Bičevskis. Trenér: Leonids Beresnevs.
Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Bělov, Čudinov, Antipin - Dadonov, Dacjuk, Mozjakin - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Plotnikov, Burmistrov, Širokov - Panarin, Šipačov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: