Hlavní obsah

Pastrňák našel klíč k obratu. Všem bylo jasné, že ten gól může otočit všechno, tvrdí benjamínek

Moskva

Svým prvním gólem na mistrovství světa zahájil devatenáctiletý útočník David Pastrňák vítězný obrat proti Švédům. Nejmladší z českých hokejistů na moskevském světovém šampionátu z něj měl obrovskou radost.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

David Pastrňák střílí první a kontaktní gól českého týmu v utkání se Švédskem.

Článek

Napadlo vás hned, že vaše trefa může být klíčem k obratu v zápase?

Za stavu 0:2 nám všem bylo jasné, že by ten gól mohl otočit všechno. Nakonec jsme za to fakt vzali, úplně změnili hru a máme děsně cenné tři body.

Jakou proměnou prošlo české mužstvo mezi první a druhou třetinou?

Řekli jsme si, že to takhle nejde. Promluvili zkušení hráči, pak i trenéři a řekli jsme si, co dělat. My mladí museli poslechnout. Od druhé třetiny jsme byli o hodně lepším mužstvem, protože jsme začali bruslit a nedělat zbytečné fauly a chyby.

V čem jste především změnili styl?

Řekli jsme, že se musíme udržet na puku v útočném pásmu. Měli jsme tam i střídačku, takže jsme se poučili, jak Švédy zavřít. Tlačili jsme se jim pořád víc a víc do branky, vypadali přece jen unavenější.

Ukázala se znovu velká vnitřní síla týmu?

Mám z mužstva hodně dobrý pocit, my mladí se učíme od zkušenějších, je tam velká soudržnost a už proti Rusům i teď se Švédy jsme měli plno energie.

Jakých bylo posledních pět minut při švédské power play?

Klobouk dolů, že Švédové odehráli pět minut bez brankáře a nedostali gól, ale nám už šlo hlavně o to ubránit výhru. Vystřídaly se na tom všechny lajny a zvládli jsme to dobře.

Co jste říkal na to, když Francouz chtěl trefit přes celé kluziště prázdnou bránu?

Tlačil jsem tam puk i očima, ale nevadí, že nedal, odchytal skvělý zápas. Podržel nás neskutečnými zákroky.

Je pro vás osobně skalp Švédů o to cennější, že jste tam hrál?

Strávil jsem v Södertälje důležité dvě sezóny, vždycky se na ně nahecuju. Výhrou nad Švédy ale turnaj pro nás nekončí. Musíme pokračovat dál, ale je moc fajn, že už máme osm bodů a hlavně jsme za tři zápasy slyšeli třikrát českou hymnu, to je vše na čem teď záleží.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 40707 čtenářů.

Reklama