Hlavní obsah

Hokejisté dostali volno. Posily z NHL? Teď není důvod do týmu zasahovat, řekl Kalous

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Původně měli na úterní odpoledne naplánovaný trénink, kvůli náročnému programu na začátku mistrovství světa i výborným výkonům však dostali čeští reprezentanti volno a hokej můžou alespoň na chvilku vypustit z hlavy. Většina hráčů si proto naplánovala výlet do centra Moskvy, trenéři si zase půjdou sednout na kávu. Na pokoji pětihvězdičkového hotelu Crowne Plaza zůstane obránce Michal Kempný, který bojuje se začínající virózou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radost trenérů Vladimíra Vůjtka (vpravo) a Jiřího Kalouse z výhry nad Švédskem.

Článek

Hotel českých hokejistů v Moskvě

„Odehráli jsme tři velmi těžká utkání ve čtyřech dnech, a proto jsme se rozhodli, že bude dobré, aby si kluci odpočinuli nejen fyzicky, ale i psychicky. Aby nemuseli do arény, prostě aby si orazili. Za celý den se vůbec nepotkáme," vysvětloval asistent trenéra Jiří Kalous," proč se hráčům rozhodli dát volno.

„Půjdu se projít do města, budu ale taky hodně odpočívat, protože zápasů bylo od začátku turnaje hodně. Ale na hokej myslíme pořád, bavíme se o něm a sledujeme zápasy ostatních týmů," řekl před polednem na hotelu kapitán českého týmu Tomáš Plekanec.

„S kolegy trenéry si zajdeme na kafe a probereme určité věci. Na Rudé náměstí se ani nechystáme, já už na něm stejně jednou byl. Navíc se už začneme připravovat na dalšího soupeře, na rozdíl od hráčů musíme naplánovat porady a soupeře rozebrat. Čas a prostor na to máme," připomínal Kalous, že proti Norům nastoupí národní tým až ve čtvrtek.

Češi zůstávají po třech zápasech neporaženi a nálada v týmu tomu odpovídá. „Zápasy nám vyšly výsledkově i herně. Je to signál, že na co jsme se zaměřili, nám přináší ovoce. Je důležité, že kluci věří systému. Sebedůvěra je na klucích vidět, ale opravdu to nesmíme přeceňovat. Zápasy na druhou stranu mohly dopadnout obráceně, chyby musíme odstraňovat postupně a dělat jich co nejméně," zůstává Kalous obezřetný.

Slabina? Trvá nám rozehrávka z obranného pásma

A upozornil i na konkrétní slabinu, na které musejí hráči zapracovat. „Někdy máme pocit, že nám zbytečně dlouho trvá rozehrávka z obranného pásma. Při dnešním hokeji se dostáváte pod tlak, když dlouho přidržíte puk. Dochází zbytečně ke ztrátám, nabízíme šanci soupeřům. Chceme, aby kotouče chodily rychle z pásma ven. Ale musejí se nabízet i útočníci," připomíná Kalous.

I na dálku česká reprezentace v Moskvě vnímá, jak fanoušci doma šampionátem žijí. „Je to neskutečné a pozitivní pro kluky. Většina lidí nám nevěřila, kluci si ale svými výkony podporu zaslouží," vzkázal Kalous.

Spolu s hlavním koučem Vůjtkem a jeho dalšími asistenty Špačkem a Jandačem monitoruje vývoj 2. kola play off NHL. San Jose s Tomášem Hertlem a Romanem Polákem hrají s Nashvillem 3:3 na zápasy. Stejný stav platí také v sérii mezi Dallasem, za který nastupují Radek Faksa s Alešem Hemským, se St. Louis (Dmitrij Jaškin).

„Situaci v NHL sledujeme. Ale s kluky, kteří ještě hrají soutěž, v přímém kontaktu v žádném případě nejsme. Necháváme je v klidu. Teď není důvod do týmu zasahovat, soustředíme se na své nejbližší utkání," řekl Kalous. A co Marek Židlický, jehož New York Islanders už z bojů o Stanley Cup vypadl? „Nechci předbíhat. Situaci prostě sledujeme," odvětil Kalous.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 40707 čtenářů.

Reklama