Hlavní obsah

Medaile? To v kabině nikdo nevyslovil, oceňuje Plekanec pokoru mužstva

Moskva

Českým hokejistům se před světovým šampionátem moc nevěřilo, teď se karta otočila. Tři moskevská vítězství na úvod turnaje naladila fanoušky hodně optimisticky. Kapitán Tomáš Plekanec mluví o soudržném týmu bojovníků, v němž hráči přijali své role, ale euforii hodně krotí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští hokejisté Lukáš Kašpar (vlevo), Tomáš Plekanec (uprostřed) a David Pastrňák se radují z gólu proti Lotyšsku.

Článek

„Máme pozitivní ohlasy z domova, lidem se snad líbí, jak hrajeme. Nedělal bych z toho ale vědu. Samozřejmě jsme rádi za ten povedený start turnaje, zatím jsme ale nic víc nedokázali. Slovo medaile v kabině rozhodně nikdo nevyslovil, koukáme jen na příští zápas," říká jasně 33letý útočník hrající už podeváté na mistrovství světa.

Nepřeceňuje ani svou úlohu. „Jako kapitán jsem tady zatím jen od toho, abych podal ruku rozhodčím a předal si soupeřem vlaječku. Mužstvo funguje, žádné moje zásahy nejsou potřeba a těch hráčů, kteří dokáží něco říct, máme v kabině víc. Zatím bych ani nepoznal, že tu máme třináct nováčků, vždyť já jsem snad nervóznější než oni," tvrdí Plekanec.

Hokejistům to zatím v Ledovém paláci ladí i proto, že přijeli s pokorou. „Nekoukali jsme ani moc dopředu. Bylo jasné, že začátek mistrovství pro nás bude strašně těžký. Povedené utkání s Rusy nám ale pozvedlo sebevědomí, každý zápas teď dřeme," připomíná kapitán perfektně zvládnout úvodní bitvu s domácí sbornou.

Makají pořád. Bez ohledu na soupeře

Pozitivní naladění českého mužstva utužila vydřená výhra nad Lotyši po nájezdech, proti Švédsku zaujalo nevídanou proměnou po nepovedené první třetině.

„Je to vyloženě všechno o bruslení, jak se nám hýbou nohy. Když jsme hráli v pohybu, dobře s pukem a účinně napadali, pak Rusové ani Švédové nestíhali," říká s vírou, že čeští reprezentanti už pochopili, jak hrát, aby vítězili. „Když máte pohyb a hrajete jeden pro druhého, tak to prostě funguje, ale když se jezdí pomalu, tak ani sebelepší systém nefunguje," přemítá Plekanec.

Národní tým skvěle zvládl duely s favority, proti nimž vlastně neměl co ztratit. Zítra proti Norsku, o den později s Kazachstánem i v neděli proti Dánsku bude ale v úplně jiné roli, teď se od něj vítězství čekají. „Nedělám rozdíl, proti komu hrajeme. Všechno je to jen o tvrdé práci. Musíme makat pořád stejně, bez ohledu na to, jestli soupeř chce hrát otevřený hokej, nebo jen zaleze a brání," uvažuje nejzkušenější z reprezentantů.

Pastrňák baví kabinu

V kabině si všímá i detailů. „Dlouho jsem neviděl kluky, kteří se takhle o sebe starají. Jsou to profesionálové každým coulem, a třeba na hráčích z Liberce je vidět, jak jsou z ligy na vítězné vlně. Obránce Jeřábek tu zase roste každým zápasem a dovolí si víc a víc. Nemáme ale žádné hvězdy, makají všechny čtyři lajny," rozebírá a prozradí, kdo je v šatně častým zdrojem zábavy.

„Nejvíc nás baví asi Pasta (Pastrňák) svou polskou češtinou s anglickým přízvukem. Když něco řekne, tak kabina hned jede," usmívá se Plekanec.

Reklama

Související témata: