Hlavní obsah

Židlického povolávat nebudeme, rozhodli trenéři. A odtajnili jméno gólmana na Nory

Moskva

S výkony současného reprezentačního kádru na mistrovství světa jsou spokojení, a tak se trenéři české hokejové reprezentace rozhodli do sestavy prozatím nezasahovat. Proto na šampionát do Moskvy nepovolají šestinásobného účastníka MS Marka Židlického, jemuž po vypadnutí New Yorku Islanders z druhého kola play off NHL skončila klubová sezóna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankáři českého hokejového týmu Dominik Furch a Pavel Francouz (vpravo) na tréninku v Moskvě.

Článek
Fotogalerie

„Dohodli jsme se, že Marka Židlického nebudeme povolávat. Hráči, které tu máme, zatím hrají dobře a nechceme nikoho vyndávat (ze sestavy). Není k tomu důvod," řekl po středečním dopoledním tréninku asistent reprezentačního trenéra Josef Jandač.

„Klukům dáváme důvěru a chceme jim dopřát další prostor. Není to tak, že bychom Markovi, který toho pro reprezentaci odvedl spoustu, nevěřili," řekl Jandač na adresu mistra světa z roku 2005 a účastníka tří olympijských her. Na soupisce českého týmu tak dál zůstává jedno volné místo pro brankáře a dvě pro hráče do pole. Na svou příležitost v dějišti turnaje čekají beci Zámorský s Poláškem a útočník Kubalík.

Trenéři sledují i další série play off NHL s českou účastí. Nashville hraje 3:3 na zápasy se San Jose (Tomáš Hertl, Roman Polák), stejný stav je i v sérii Dallasu (Radek Faksa, Aleš Hemský) se St. Louis (Dmitrij Jaškin). „Zatím to jenom sledujeme," prohlásil Jandač a nechtěl být konkrétnější.

Reprezentace se po úspěšném vstupu do turnaje a zisku osmi z devíti možných bodů připravuje na čtvrteční duel s Norskem. V něm dostane v brance příležitost Dominik Furch.

„První utkání proti Rusku odchytal suprově," připomněl Jandač Furchovo čisté konto proti domácí sborné. „Pak dostal dvakrát prostor Pavel Francouz a my chceme rozložit tíhu na oba brankáře. Aby jeden dlouho nestál," vysvětluje trenérský záměr.

„Je to volba pouze na jedno utkání. Co bude v dalším, zatím vůbec nevíme. Nechceme se tím teď zbytečně zatěžovat," doplnil Jandač na gólmanskou otázku.

Norové na MS v Moskvě po úvodní porážce 0:3 od Dánů porazili Švýcary 4:3 po prodloužení a včera Kazachstán 4:2. „Je to hodně nepříjemné, důrazné a důsledné mužstvo. Bude pro nás důležité potvrdit body z předchozích utkání. Nemyslíme si, že by měli být slabší než naši dosavadní soupeři na turnaji," řekl Jandač.

Před tréninkem se hráči fotili do ročenky IIHF

S Norskem národní tým naposledy prohrál na zlatém šampionátu 2010, kde byl Jandač v roli Růžičkového asistenta, od té doby následovalo devět výher za sebou. Poslední tři navíc s čistým kontem.

„Musíme se soustředit sami na sebe, abychom nelítali zbytečně v oblacích. Je třeba se koncentrovat na první třetinu, abychom nemuseli honit ztrátu jako proti Švédsku. Zápas musíme zvládnout v hlavě a přistoupit k němu jako tomu bylo proti papírovým favoritům," nabádá Jandač, jehož těší, že mužstvo netrápí zdravotní potíže. Trénoval i obránce Kempný, který včera bojoval s virózou.

Před středečním tréninkem na vedlejší hale Ledového paláce hokejisté absolvovali týmové focení pro ročenku Mezinárodní hokejové federace IIHF. Do zápasových dresů se navlékli i hráči mimo soupisku, ti ale vyjma třetího gólmana Machovského neměli na svých dresech číslo ani jméno.

Upřednostňujete v brance české reprezentace na MS Pavla Francouze, nebo Dominika Furcha?
Francouz je lepší volbou
5,2 %
Furch mě mile překvapuje, věřím mu
16,3 %
Oba jsou vyrovnaní, trenéři mají o starost míň
78,5 %
Celkem hlasovalo 38256 čtenářů.

Reklama