Hlavní obsah

Švédsko - Kazachstán 7:3Švédové si zastříleli a odsunuli českou reprezentaci z prvního místa ve skupině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Backlund 1 : 0
16. Klasen 2 : 0
17. Larsson 3 : 0
20. Boyd 3 : 1
25. Nyquist 4 : 1
29. Nyquist 5 : 1
31. Wennberg 6 : 1
47. Markelov 6 : 2
48. Savčenko 6 : 3
55. Nyquist 7 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Švédska zvítězili na světovém šampionátu v Moskvě nad Kazachstánem 7:3 a poskočili před český tým na první místo skupiny A. Reprezentanti Tre Kronor ale mají odehrán o jeden zápas víc než Vůjtkovi svěřenci. Třemi góly se proti Kazachům na výhře podílel útočník Detroitu Gustav Nyquist.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Švédska se radují z gólu proti Kazachstánu.

Článek

Do první šance se dostal Krasnoslobodcev, ale Fastha nepřekonal a následně začali úřadovat Švédové. Ve 13. minutě otevřel skóre Backlund, poté přidali góly Klasen a Larsson.

Kazaši sice potvrdili, že se jim daří v přesilových hrách, a sekundu před koncem první třetiny snížili po spolupráci zámořských posil, hned ve druhé dvacetiminutovce Tři korunky definitivně rozhodly o své výhře.

Po čtvrté brance Nyquista nahradil Kolesnika v kazašské brance Poluektov, ani on ale dlouho čisté konto neudržel. Ve 29. minutě jej překonal Nyquist a na 6:1 zvýšil dokonce v oslabení Wennberg. Poté navíc Omark neproměnil trestné střílení, na které se do branky vrátil Kolesnik.

Kazachstán se však nevzdal a ve třetí třetině se mu podařilo utkání zdramatizovat. Nejprve snížil Markelov, poté překonal Fastha střelou od modré Savčenko a kouč Švédů Marts si musel vzít oddechový čas, aby se jeho svěřenci vrátili zpět ke své hře.

Další drama se už nekonalo, i když Kazaši mohli ještě snížit v dalších přesilovkách. Místo toho však v oslabení podruhé inkasovali a Nyquist se stal po francouzském útočníkovi Sachovi Treillemu druhým hráčem, jenž na MS vstřelil hattrick.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A - Moskva:
Švédsko - Kazachstán 7:3 (3:1, 3:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Backlund (Omark, Larsson), 16. Klasen (Nyquist, Wennberg), 17. Larsson (Norman, Sjögren), 25. Nyquist (Wennberg, Klasen), 29. Nyquist (Omark, Ericsson), 31. Wennberg, 55. Nyquist (Fransson, Wennberg) - 20. Boyd (Dawes), 47. Markelov (Puškarjov, Solarjov), 48. Savčenko (Rymarjev, Poluektov). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 8729.
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Rosén, Klasen - Norman, Sjögren, Lundberg - Wennberg, Cehlin, Ritola. Trenér: Pär Marts.
Kazachstán: Kolesnik (25. Poluektov) - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Krasnoslobodcev, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Puškarjov, Markelov - Panšin, Solarjov, Grents. Trenér: Andrej Nazarov.

Reklama