Hlavní obsah

Kašpar už se připravuje na zácpy v Moskvě. Přemýšlím o skládačce, hlásí

Moskva

S předstihem může prozkoumávat, kde bude od příští sezóny doma. Hokejový šampionát v Rusku je pro útočníka české reprezentace Lukáš Kašpara specifický v tom, že moskevské zápasy se konají v Ledovém paláci, domácí hale Dynama Moskva. Právě za něj bude mistr světa z roku 2010 od nadcházejícího ročníku nastupovat. „Uvědomil jsem si to hned, když jsme sem přijeli,“ říká Kašpar.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Kašpar na tréninku hokejové reprezentace na MS v Moskvě.

Článek

Proč jste se rozhodl přestoupit v rámci KHL ze Slovanu Bratislava do moskevského Dynama?

Kontaktovali mě už v prosinci před koncem přestupů. Jenže Slovan mě nechtěl uvolnit, takže k dohodě nedošlo. Pořád jsme zůstávali ve spojení a po sezóně podepsali smlouvu.

Radil jste se i s Jakubem Petružálkem, jenž s Dynamem získal v roce 2013 Gagarinův pohár?

Mluvil jsem s ním o tom. Ale spíš jsem se bavil se Slamákem (obráncem Filipem Novákem), ten byl v Dynamu hodně dlouho (pět let) a angažmá si pochvaloval.

Jste připraven na zácpy v Moskvě?

Na ně se rozhodně netěším. Během volna při mistrovství omrknu situaci a až se vrátím, budu asi bydlet v Českém domě. Z něj je to do haly metrem bez přestupů, akorát pak musíte jít několik minut pěšky.

Takže si třeba pořídíte kolo?

Už jsem přemýšlel nad nějakou skládačkou...

Pořád lepší cestovat metrem a pak na kole, než se prokousávat autem ucpanými silnicemi, že?

Přesně tak. Když vyjedu metrem, přesně budu vědět, kdy dorazím. Autem to může trvat dvacet minut až dvě hodiny.

V KHL budete působit sedmou sezónu. S ruštinou tedy problém nemáte?

Dělá mi problém, ale domluvím se. Třeba azbuku jsem uměl číst týden poté, co jsem do Ruska přijel. Byl jsem v Astaně, Doněcku, kde bylo hodně cizinců, takže jsem ruštinu nepotřeboval tolik, jako třeba potom v Chanty-Mansijsku. Má ruština není perfektní, ale špatná taky ne. Když si budu chtít pokecat, pokecám si.

Nyní se ale soustřeďujete na reprezentaci, ve čtvrtek nastoupíte proti Norům. Co od zápasu očekáváte?

Norové sice vypadají, že jsou slabší, jenž doby, kdy tyhle týmy dostávají desítky, jsou dávno pryč. Každý tady může porazit každého. My hlavně potřebujeme navázat na předchozí výkony. Ruští novináři se mě ptali, jestli je teď náš cíl být první ve skupině. Něco takového jsem slyšel poprvé. Vůbec na to ale nemyslíme, hrajeme zápas od zápasu.

Jenže myšlenka na triumf ve skupině se opravdu nabízí...

Může klamat, že jsme porazili Rusy a Švédy. Teď přijdou ti slabší soupeři, jak říkáte vy novináři, ale jednoduché to nebude. Ti kluci bruslí, o to víc jsou houževnatější. Snaží se o to víc než ti, kteří jsou na ledě chytřejší a šikovnější.

Reklama

Související témata: