Hlavní obsah

Hráli jsme na hranici možností, liboval si Vůjtek. Jak se staví k posilám z NHL?

Moskva

Přiznal, že zápasu s Nory se obával. Když totiž kouč české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek viděl, jak dobrým pohybem a technickou vyspělostí se prezentovali proti Kazachstánu, který před dvěma dny porazili 4:2, neočekával lehkou práci. Jenže jeho svěřenci na světovém šampionátu v Moskvě Seveřany rozstříleli 7:0 a čtvrtfinále mají na dosah.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Vladimír Vůjtek (vlevo) a asistent Jiří Kalous.

Článek

Asi jste nečekal, že byste mohli Nory takhle přejet?

Rozhodně ne. Jenže Norům jsme neumožnili dobrý pohyb, naopak jsme sami dobře bruslili a rychle přistupovali k jejich hráčům. Nedali jsme jim prostor, dvě třetiny jsme sehráli na hranicích možností.

Těší vás, že se poprvé na turnaji prosadila ze hry třetí útočná formace, a hned zařídila čtyři góly?

Samozřejmě. Už před zápasem jsme si říkali, že by nám třetí a čtvrtá lajna měly gólově trošku pomoct. Čtvrtá si taky vytvořila šance, gól ale bohužel pořád nemůže dát. Třeba Jarůšek se každý zápas dostane do tří šancí, dneska dal tyčku, když jel sám na gólmana, ale pořád mu to tam nepadá. Tak doufejme, že se to otočí.

Máte radost, že se gólově prosadil obránce Šimek, který den před utkáním přiznal, že se necítí ideálně, že se z mistrovství světa trošku podělal?

Četl jsem ten rozhovor a Radim mě trošku překvapil, že se vyjádřil tak kriticky. Jeho výkony totiž nebyly takové, jak je komentoval. Byly o hodně lepší.

Stál jste i o to, aby mužstvo dohrálo utkání bez inkasovaného gólu a Dominik Furch tak i ve svém druhém zápasu na MS udržel nulu?

Kluci na něj chtěli hrát, ale jestli jste si všimli, poslední tři a půl minuty jsme klíčové hráče šetřili, aby se nám nezranili.

Tak jako Robert Kousal, jenž ve druhé třetině schytal tvrdý, ale čistý strom od Tollefsena a do třetí části hry už nenastoupil?

Chtěli jsme ho šetřit, aby se náhodou nedostal ještě jednou do nějakého zákroku. Bude v pohodě, v pátek proti Kazachstánu normálně nastoupí.

Když Kazachstán porazíte, čtvrtfinále máte jisté. Pakliže skupinu vyhrajete nebo skončíte druzí a Rusové současně první, odehrajete bitvu o semifinále v Moskvě. Je to velké lákadlo?

Když jsme tak blízko, byla by škoda to pustit. Stěhovat do Petrohradu se na čtvrtfinále nechceme.

Pojďme ještě k posilám z NHL. V noci na dnešek vypadl Dallas, a pakliže projdou výstupními prohlídkami útočníci Radek Faksa s Alešem Hemským, mohli byste je oslovit. Navíc v noci na zítřek může skončit i San Jose, za které hrají obránce Roman Polák a Tomáš Hertl. Uvažujete o někom z nich, nebo do mužstva nechcete zasahovat, když šlape? Na soupisce máte ještě dvě volná místa pro hráče do pole.

Musíme zvážit, jestli vzít z NHL dva, nebo jen jednoho hráče. Nechceme totiž mužstvo narušit. Taky je otázka, jestli kluci přijedou, nemusí je v klubech klubu pustit. U San Jose navíc ani nevíme, jestli vypadne. Jsou to spekulace a my spekulovat dopředu nechceme.

Alespoň o jednu posilu ze zámoří byste stál?

Alespoň jednoho bych chtěl. Před mistrovstvím jsme chtěli deset jiných hráčů a nepřijel ani jeden. To, že jsou volní, ještě neznamená, že přijedou. Záleží na zdravotních prohlídkách. Ideální by bylo, aby přijel obránce a útočník.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
Celkem hlasovalo 20753 čtenářů.

Reklama

Související témata: