Hlavní obsah

Trenéři se v otázce brankářů vrací k taktice mlžení. O posilách z NHL bude jasno večer

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Zatímco v předchozích dvou zápasech proti Švédsku a Norsku trenéři české hokejové reprezentace dopředu veřejně oznámili, který gólman nastoupí od úvodních minut, před dnešním soubojem s Kazachstánem se opět vracejí k taktice mlžení a tajení brankářského obsazení, kterou dodržovali na začátku turnaje. Až hodinu před utkáním se tak veřejnost dozví, jestli bude chytat Dominik Furch, nebo Pavel Francouz.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jako by si Dominik Furch a Pavel Francouz (zády) losovali o to, kdo půjde do branky.

Článek

„Bude chytat gólman," prohlásil asistent trenéra Jaroslav Špaček po dnešním dopoledním rozbruslení, kterého se zúčastnili hráči nezapsaní na soupisku pro mistrovství světa a Pavel Francouz. Naznačuje to tedy, že volba padne na gólmana Čeljabinsku, jenž byl v Moskvě u výhry 4:2 nad Švédy a 4:3 po nájezdech nad Lotyši?

„Brankář, který nastoupí, to ví a je připravený. Ale dohodli jsme se, že to nebudeme oznamovat," řekl Špaček.

Konkrétnější nechtěl být ani na téma možných posil z NHL. V noci postoupilo do finále Západní konference San Jose, takže padla šance na příjezd obránce Romana Poláka nebo útočníka Tomáše Hertla. Ve hře tak zůstávají jen forvardi Radek Faksa a Aleš Hemský z Dallasu, který už z bojů o Stanley Cup vypadl.

„Do rána jsme čekali, jak to se San Jose dopadne. Situaci sledujeme, sezení o doplnění týmu ale budeme mít až po zápase s Kazachstánem. Po něm se rozhodneme a všechno se dozvíte," uvedl Špaček.

Kazachstán nesmějí podcenit

Národní tým má na soupisce ještě dvě volná místa pro hráče do pole a jedno pro gólmana. S mužstvem v Moskvě pouze trénují brankář Matěj Machovský, obránci Adam Polášek s Petrem Zámorským a útočník Dominik Kubalík.

Proti Kazachstánu by reprezentace ráda podala výkon podobný tomu včerejšímu s Norskem. „Hodně důležitá pro nás bude první třetina. Na rozdíl od nás totiž Kazachstán včera odpočíval a je v plné síle a budou chtít na to vlítnout. I když jsme Nory vysoko porazili a vypadalo to na jednoduchý zápas, já bych to tak neviděl. Stál nás hodně sil, na regeneraci máme míň než 24 hodin. Věřím, že podáme hned od začátku disciplinovaný výkon," doufá Špaček.

„Kazachstán nesmíme podcenit. Mají výborné přesilovky, jejich tým je delší dobu pohromadě. Budeme se snažit hrát tak, abychom je k ničemu nepustili. Kluci jsou na to připravení, kabina šlape dobře," uzavírá Špaček.

Kdo bude hájit českou branku v utkání s Kazachstánem?
Pavel Francouz
55 %
Dominik Furch
45 %
Celkem hlasovalo 7656 čtenářů.

Reklama