Hlavní obsah

Našimi nejlepšími hráči jsou brankáři, řekl kapitán Plekanec, když skolil Kazachy

Moskva

Na zdolání houževnatě hrajících hokejistů Kazachstánu měl velký podíl, právě dva góly kapitána Tomáše Plekance totiž nasměrovaly českou reprezentaci k páté výhře v řadě (3:1) a postupu do čtvrtfinále mistrovství světa.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Kapitán hokejové reprezentace Tomáš Plekanec se raduje z úvodní branky proti Kazachstánu.

Článek
Fotogalerie

Tušili jste, že proti Kazachstánu nebudete mít tak jednoduchou úlohu jako s Norskem?

Nikdo nemohl čekat, že bychom to měli tak snadné. Kazaši byli odpočatí, jejich výkon táhla především první řada, která byla hlavně v přesilovkách nebezpečná.

Nezapochybovali jste o výhře, když soupeř snížil na rozdíl jediného gólu?

I když to od nás v určitých pasážích hry nebylo ono, odehráli jsme dobrý zápas a zase ukázali svou sílu. K vítězství jsme se ale probojovali hlavně díky Francíkovi, vychytal nám ji. S Dominikem Furchem chytají výborně, jsou našimi nejlepšími hráči. Můžeme se o ně opřít.

O vás taky. Kazachům jste dal dva góly, celkem máte už čtyři a jste nejlepším střelcem týmu.

Za góly vděčím spoluhráčům. U prvního proti Kazachům jsem se motal před brankou a jenom do ní puk dorazil. U druhého kluci skvěle napadali za brankou a Pasta mi puk hezky hodil. Stačilo ho jen napálit.

Pár vteřin před první brankou vám rozhodčí ještě jednu trefu pro ofsajd neuznali. Slyšel jste, že zapískali?

Slyšel, ale střelu už jsem nemohl zastavit. Brankář už podle mě ani nechytal naplno. Naštěstí mi to o chvíli později vyšlo už podle pravidel.

Těší vás, že jste si už před posledními dvěma zápasy ve skupině zajistili postup do čtvrtfinále?

Jsme spokojení. Dál ale musíme být soustředění, pořád musíme hrát stejně. V přesilovkách bychom určitě mohli být lepší, ale není potřeba být negativní. Zapracujeme na nich a věřím, že v důležitých chvílích nám vyjdou.

Když ve skupině získáte ještě aspoň tři body, zůstanete na čtvrtfinále v Moskvě. Je to lákadlo?

Někde v podvědomí to samozřejmě máme, vždyť se nás to novináři pořád ptají. Jenže my se soustředíme jen na nejbližší zápas, dál nemyslíme.

Reklama

Související témata: