Hlavní obsah

Tlak ustát musíme! Jinak nemáme ve špičce co dělat, ví Vůjtek. Jaké scénáře se nabízejí?

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Už s předstihem hlásil, že po postupu do čtvrtfinále je nejbližším cílem české hokejové reprezentace hrát čtvrtfinále mistrovství světa v Moskvě a nemuset se k němu štrádovat do Petrohradu. Jenže odškrtnout si tuto metu jako splněnou kouč Vladimír Vůjtek zatím nemůže. Národní tým totiž s Dány prohrál po nájezdech a nenahrála mu ani večerní výhra Švédů po nájezdech nad Švýcary. „Chceme zůstat v Moskvě, byla by to velká výhoda. A je celkem jedno, proti komu bychom čtvrtfinále hráli,“ zopakoval Vůjtek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český kapitán Tomáš Plekanec se raduje z prvního gólu proti Dánsku.

Článek

Nebude mužstvo v úterý lehce pod tlakem? Pakliže nechce spoléhat na pomoc Rusů, musí se Švýcary uhrát alespoň bod, abyste čtvrtfinále hráli v Moskvě.

Pod tlakem jste na mistrovství celou dobu. Nejdřív kvůli postupu do čtvrtfinále. To jsme ustáli hned zkraje, když jsme porazili silné týmy, přestože jsme nebyli favorité. Uvidíme, jak se s tím mužstvo srovná.

Věříte, že hráči tlak po první prohře na turnaji ustojí?

Musí ho ustát! Když ho neustojí, nemáme co dělat ve špičce skupiny. Máme ještě jeden zápas a pořád to máme ve vlastních rukách.

Matematika pro český tým:
- Svěřenci Vladimíra Vůjtka mají už teď jistotu, že v základní skupině A skončí nejhůře na druhém místě
- Ani to jim ale nezaručuje, že se pro čtvrtfinále nebudou muset stěhovat do Petrohradu. Rusové coby pořadatelská země šampionátu mají totiž automaticky garantováno, že čtvrtfinále odehrají v Moskvě. Spolu s nimi setrvá v Moskvě i vítěz skupiny (v případě triumfu sborné tým na druhém místě)
- Aby Češi hráli čtvrtfinále v Moskvě, potřebují v úterý uhrát se Švýcarskem alespoň bod, aby se nemuseli ohlížet na výsledek zápasu Ruska se Švédskem
- Pakliže Češi se Švýcarskem prohrají v základní hrací době, musejí doufat, že sborná uhraje proti Švédům alespoň bod. Pokud vyjdou Rusové bodově naprázdno, musejí se Češi stěhovat na čtvrtfinále do Petrohradu
- V případě výhry nad Švýcarskem v základní hrací době Češi skupinu vyhrají. Při jakémkoliv jiném výsledku bude záležet, jak dopadne úterní večerní zápas Rusů se Švédy
- Ve čtvrtfinále se Češi jistě vyhnou Kanadě a Finsku, narazit můžou na Německo, Spojené státy americké, Slovensko nebo teoreticky i Francii
- Pakliže Češi nastoupí ke čtvrtfinále v Moskvě, bude jejich zápas začínat v 15:15 SELČ

Je na jednu stranu dobře, že varování přišlo už teď od Dánů, než abyste ho obdrželi v důležitější fázi turnaje?

Rád za tohle varování nejsem. Kdyby totiž nepřišlo, měli už jsme čtvrtfinále v Moskvě jisté. Musíme se dát do úterka do kupy a zase v plném nasazení nastoupit na Švýcary.

Dokázal jste najít na zápase s Dány i pozitiva?

Asi ta, že herně jsme byli lepší. Střel jsme měli o dost víc, ale už jsem to říkal na začátku turnaje. My nejsme mužstvo, které by přehrávalo takzvané slabší soupeře rozdílem třídy jako třeba Rusové. Musíme hrát pořád v plném bruslení a možná i to nám proti Dánům trošku chybělo.

Ještě něco vám ve hře vašich svěřenců chybělo?

Ani bych neřekl. Hráli jsme v duchu minulých zápasů, v nich jsme ale vždycky dali nejméně tři góly. Kdybychom je vstřelili i dnes, vyhráli bychom. Šance jsme na to určitě měli.

Do zápasu nastoupil od druhé třetiny i Radek Faksa, jenž nahradil na pravém křídle čtvrté útočné formace Richarda Jarůška. Může tam nastupovat i v dalších zápasech?

Budeme o tom přemýšlet, musíme se poradit, kam s ním. Je lepší spíš na centru nebo levém křídle. Od Radka jsme ale samozřejmě nemohli čekat nějaký velký výkon, když do Moskvy dorazil v den zápasu v sedm ráno. Dali jsme ho do sestavy, aby nasál atmosféru mistrovství světa. Předpokládáme, že v úterý už bude v lepší pozici a v lepším stavu.

Po dopsání Faksy a třetího gólmana Machovského máte na soupisce poslední volné místo. Už víte, jestli ho zaplní obránci Polášek, nebo Zámorský? Nebo je stále ve hře i útočník Kubalík?

Rozhodnutí nepadlo. Nemusíme spěchat, máme pořád sedm obránců. Nevíme, co se stane, když se zraní dva útočníci. To bychom třeba dopsali Kubalíka. Zatím poslední jméno nepíšeme úmyslně, nemáme k tomu důvod.

Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů na MS proti Švýcarsku?
Češi vyhrají v základní hrací době
83,2 %
Česko zvítězí po samostatných nájezdech
1,9 %
Češi vyhrají po prodloužení
2,7 %
Švýcaři vyhrají v základní hrací době
9,2 %
Švýcarsko zvítězí po prodloužení
1,3 %
Švýcaři vyhrají po samostatných nájezdech
1,7 %
Celkem hlasovalo 14193 čtenářů.

Reklama