Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 5:4Češi porazili Švýcary a vyhráli skupinu! Ve čtvrtfinále MS se utkají v Moskvě s Američany

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Hollenstein 0 : 1
17. Birner 1 : 1
25. Kašpar (trestné střílení) 2 : 1
42. Zaťovič 3 : 1
46. Moser 3 : 2
50. Zohorna 4 : 2
55. Jordán 5 : 2
56. Schneeberger 5 : 3
60. Andrighetto 5 : 4
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Cíl zůstat pro čtvrtfinále v Moskvě a nestěhovat se do Petrohradu splnili, základní skupinu A navíc dokázali čeští hokejisté vyhrát! Rozhodla o tom jejich výhra 5:4 v utkání nad Švýcarskem. Vůjtkův tým tak ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa narazí od 15:15 SELČ na Američany, kteří obsadili ve skupině B čtvrté místo. Výběr Helvétského kříže do vyřazovací fáze turnaje nepostoupil.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Čeští hokejisté se radují z gólu proti Švýcarsku v zápase MS.

Článek
Fotogalerie

Trenér Vladimír Vůjtek, jenž dnes slaví 69. narozeniny, se rozhodl vsadit v brance na Pavla Francouze a změny přichystal i ve třetí a čtvrté útočné formaci. Na levé křídlo třetí lajny se místo Tomáše Zohorny posunul Martin Zaťovič, čtvrtá řada hrála ve složení Jarůšek, Faksa, Filippi. Role třináctého forvarda připadla Tomáši Zohornovi, Petr Koukal musel na tribunu.

Češi začali obrovským náporem a svého soupeře v úvodních třech minutách vůbec nepustili z obranného pásma, jenže gólman Berra svůj tým podržel. Jeho protějšek Francouz si první zákrok připsal až v šesté minutě, z druhé střely už ale inkasoval. Ve 12. minutě totiž český tým úplně propadl v útočné třetině a Hollenstein v sólovém úniku zamířil přesně mezi Francouzovy betony.

Jenže o pět minut později už bylo vyrovnáno. V první přesilovce zápasu nahazoval puk na branku od modré Kempný a Birner neúmyslnou tečí bruslí překonal Berru. A hned vzápětí mohl skóre otočit Kousal, trefil ale jen beton švýcarského brankáře.

Kašpar opět vytáhl svůj klenot

Druhá třetina pak začala pořádně zostra. Nejprve se totiž protáhl mezi českými obránci Andrighetto a sám před Francouzem orazítkoval levou tyčku. A když pak na druhé straně zahákoval Diaz rozjetého Kašpara, nařídili rozhodčí trestné střílení. Pochopitelně že v něm Kašpar vytáhl svůj klenot, na Berru vyzrál zakončením mezi betony, a navázal tak na své dva proměněné samostatné nájezdy na šampionátu.

Kdyby pak Kempný zamířil o chvíli později jen pár centimetrů přesněji, mohli mít Češi už dvoubrankový náskok. Hrozil však i výběr Helvétského kříže, zvláště útočník Minnesoty Niederreiter. Ten se ve 35. minutě po individuální akcí prokličkoval až před branku, Francouz ale ramenem puk vyrazil. Švýcarský nápor sílil, i proto si kvůli jeho otupění vyžádal Vůjtek už na konci prostřední části hry oddechový čas, aby dal vydechnout třetí formaci, která byla dlouhé vteřiny pod tlakem.

O to důležitější pak byl nástup Čechů do třetí třetiny. Po vhazování před Berrou se kotouč odrazil k Zaťovičovi, jenž pohotově napálil puk nad gólmanovu lapačku a stylově oslavil návrat do sestavy po dvouzápasové pauze. Pak však putoval na trestnou lavici Kousal a v přesilovce Švýcarů se děly věci.

Zohorna vrátil Čechům dvoubrankový náskok

Moser nejprve nedokázal dostat puk do úplně prázdné klece, únik Niederreitera zase zastavil Francouz. Na druhé straně ujel Zohorna, kterého začali trenéři posílat na led místo Jarůška, ale i Berra obstál. Vteřinu před koncem početní převahy ale dorazil střelu Du Boise Moser a Švýcaři snížili na 2:3. Helvétský kříž už neměl co ztratit, k postupu do čtvrtfinále potřeboval získat tři body, a tak otevřel hru.

Toho využil v 50. minutě Zohorna a spravil si chuť za neproměněnou šanci v oslabení - tvrdou střelou nad Berrův beton vrátil svému týmu dvoubrankový náskok. Při české přesilovce pak pláchnul Andrighetto, jenže Francouz se vyznamenal.

Kempný ale zamířil na trestnou lavici a Švýcaři v zoufalé snaze obrátit skóre odvolali víc než šest minut před koncem základní hrací doby gólmana. Tento tah jim ale nevyšel. Už při hře pět na pět trefil v čase 54:15 prázdnou branku Jordán a Čechy uklidnil. Čtyři minuty před koncem Schneeberger i kvůli nešťastné teči Jeřábka snížil a Švýcaři znovu zkusili power play. Jejich úsilí ale zmařil faul Andrighetta, následně si šel odpykat dvouminutový trest i Ambühl. Švýcaři ale dvojnásobné oslabení přečkali a při další power play v čase 59:34 Andrighetto snížil na 4:5. Švýcaři pak měli ještě jednu příležitost, Češi ale s vypětím všech sil odolali.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A - Moskva:
ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 1:0, 3:3)
Branky a nahrávky: 17. Birner (Kempný, Řepík), 25. Kašpar z trestného střílení, 42. Zaťovič, 50. T. Zohorna (Kousal, Kolář), 55. Jordán - 12. Hollenstein (Andrighetto, Schäppi), 46. Moser (Du Bois, Trachsler), 56. Schneeberger (Moser, Hofmann), 60. Andrighetto (Hollenstein). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Piechaczek (Něm.) - Otmachov (Rus.), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7101.
ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek (41. T. Zohorna), Faksa, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švýcarsko: Berra - Diaz, Blum, Du Bois, Geering, Y. Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann - Niederreiter, Trachsler, Moser - Ambühl, Walser, Hofmann - Andrighetto, Schäppi, Hollenstein - M. Wieser, Walker, D. Wieser. Trenéři: Patrick Fischer, Felix Hollenstein a Reto von Arx.

Reklama

Související témata: