Hlavní obsah

Červenka si šampionát užívá. Plujeme na vlně, tak jen z ní nespadnout, varuje před čtvrtfinále

Moskva

Hraje na moskevském ledě s velkou chutí. K prvenství ve skupině útočník Roman Červenka přispěl dvěma góly a na dalších pět přihrál. Dnes už ale jemu i celému českému týmu půjde o hodně. Výsledek čtvrtfinále s USA může hokejistům otevřít bránu k zápasům o medaile, nebo je poslat domů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočníci českého hokejového týmu David Pastrňák (vlevo), Tomáš Plekanec a Roman Červenka (vpravo) na tréninku.

Článek

Čím si vysvětluje svou herní pohodu na šampionátu?

Někdy se to tak sejde. Cítím se tady od prvního zápasu dobře, mám super parťáky v lajně a trenér mi věří. Hraju si to svoje, ale určitě se to hodně odvíjí i od toho, jak plujeme na vlně nečekaného úspěchu. Tak jen z ní nespadnout, to by byl průser. Naladění týmu je ale klíčové, takže si letošní šampionát vyloženě užívám.

Na mistrovství světa hrajete už pošesté. Lze to s nějakým předchozím srovnat?

Možná s Bratislavou 2011, tam to šlo mužstvu i mně, ale tehdy se to tak nějak čekalo. Tady je to jiné, že jsme asi všechny překvapili. V týmu ale panuje neskutečná pohoda a je vidět, jak si tady všichni věří. Za sebe říkám, jak člověku přibývají roky, tak se na všechno taky kouká jinak. Už mi bude jednatřicet a nemusím moc takových turnajů s reprezentací zažít.

Věříte, že byste si v Moskvě mohl vybojovat nominaci na Světový pohár nebo zaujmout ještě skauty z NHL?

Jediné, co tady mohu dělat, že se snažím hrát co nejlépe a prospět mančaftu. Každá moje další nominace je ale věcí nového trenéra, a pokud jde o nějaké angažmá, tak mám smlouvu ve Fribourgu. Sice v ní je varianta, že by mě při nabídce pustili do zámoří, ale těžko tady někomu budu volat, že se mi daří na mistrovství, aby si mě teda do NHL vzal.

Vnímáte, že se národní tým dostal v Moskvě už do jiné pozice, než když přijížděl na šampionát a moc se mu nevěřilo?

Je logické, že stoupá očekávání fanoušků, ale pro nás se nic nemění. Bez ohledu na to z jaké jsme šli pozice, tak stojíme před klíčovým duelem a začínáme od nuly. Jen věřím, že dobrý hokej, který jsme tu zatím předváděli, přeneseme i do čtvrtfinále.

Takže role favorita nebude pro Česko tíhou?

Nemělo by nás to rozhodit. Chce to věřit sami sobě, nemít stres a jít do utkání s čistou hlavou Věřím, že velká očekávání lze naplnit, když dokážeme do zápasu dobře vstoupit. Může se stát všechno, za sebe říkám, že mám rád takové velké zápasy, ale musíme mít pokoru. Američané jsou vždycky těžký soupeř.

Zažil jste s USA vítězné čtvrtfinálové duely před pěti lety v Bratislavě i předloni v Minsku. Dá se z nich něco vzít i pro letošní souboj?

Takhle to nejde brát, týmy jsou jiné. Jak náš, tak jejich. Dobře si také pamatuji, že jsme s Američany hráli loni doma o bronz a prohráli, aniž bychom jim dokázali dát vůbec gól. Nemá cenu ale přemýšlet nad tím, co bylo před lety. I když dá se počítat s tím, že nám budou chtít hodně chodit do brány. Musíme se ale držet svojí hry, bruslit s nimi a dobře napadat.

Postoupí čeští hokejisté přes Spojené státy americké do semifinále MS?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 75306 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7