Hlavní obsah

Červenka: K čemu nám je dobrý hokej... Lepší hrát ho*no jako v Německu a být mistr

Moskva

Na světovém šampionátu neprohráli jediný zápas v základní hrací době, přesto se čeští hokejisté po prohře 1:2 po nájezdech od Američanů loučí s turnajem už ve čtvrtfinále. Útočníka Romana Červenku, jenž v osmi zápasech vstřelil dva góly a dalších pět připravil, mrzí vyřazení o to víc, že se tým v Moskvě prezentoval pohlednou hrou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Červenka se snaží překonat amerického brankáře Keitha Kinkaida.

Článek

Co se vám bezprostředně po zápase honí hlavou?

Takhle brzy se mi to těžko hodnotí. Po hokejích, které jsme tady odehráli, je to obrovské zklamání. Je to škoda, potřebovali bychom dnes nějaký šťastnější gól, aby se tam odrazila nějaká střela. Možná jsme dnes byli trochu nervóznější tím stavem, možná na nás dolehl tlak zápasu. Těžko říct.

Překvapili vás Američané svou hrou?

I když skončili ve skupině čtvrtí, věděli jsme, že budou těžký soupeř. Čekali jsme, že čtvrtfinále bude náročné, nikdo z nás si nemyslel, že budeme jasně v semifinále. Jak se zápas blížil ke konci, tlak na nás jako favorita doléhal, což je horší a horší. Ale nechci se vymlouvat.

Je zklamání z vyřazení o to větší, že jste se v Moskvě prezentovali dobrými výkony a v základní hrací době jste neprohráli jediný zápas?

Přesně tak, o to je to horší. Všem hráčům stouplo sebevědomí a věřili jsme, že můžeme dojít daleko. Víme, jak to v play off je - vyhraješ dvakrát na penalty a jsi ve finále (naráží na zlaté MS 2010 v Německu). Bohužel nás první penalty zastavily a končíme. Rozhodují maličkosti.

Vnímáte alespoň jako slabou náplast, že se na vaši hru hezky koukalo?

K čemu nám to je. Když to řeknu blbě, tak lepší je hrát hovno, jako v Německu (MS 2010), ale dostat se do finále a vyhrát mistra. Tady hraješ dobře, předvádíš dobrý hokej a pak přijdou penalty a je konec. O to je to horší.

Na soupisce národního týmu pro světový šampionát figurovalo hned patnáct nováčků. Nedolehl na ně v klíčovém zápase turnaje tlak?

Nedokážu to posoudit. Američané dobře bruslili, ze začátku jich byl plný led. Po chvilce jsme se s tím srovnali, ale chyběl nám kousíček, abychom se dostali do brejků. A mohlo jich být ještě víc, protože Američané docela dost propadali. Chyběla nám ale finální přihrávka, abychom chodili dva na jednoho nebo sami na branku. Líp jsme rozhodně měli hrát i přesilovky.

Tento tým by ale mohl mít budoucnost, že?

Máme hodně mladých kluků a stoprocentně si myslím, že potenciál i budoucnost národní tým má. I kvůli partě, jaká se tady vytvořila. Když budou všichni jezdit, budou zdraví, šance na medaile v dalších letech určitě jsou.

Co říkáte na fakt, že Vladimír Vůjtek končí svou trenérskou kariéru?

Se všemi trenéry se spolupracovalo super, o to víc to mrzí. Kdybychom cítili, že je něco vevnitř špatně, třeba by se konec kousal líp.

Jak dlouho potrvá, než čtvrtfinálové vyřazení přebolí?

Nějakou dobu bude trvat, než zapomeneme. Přijedeme teď domů k rodinám, odjedeme na dovolenou a musíme si vyčistit hlavu. Zklamání je to velké, ale je potřeba se na to dívat tak, že je to hokej.

Reklama

Související témata: