Hlavní obsah

Kašparův klenot přestal v klíčový moment zářit. Jednou to asi přijít muselo, říkal

Moskva

Celý světový šampionát v Moskvě se národní tým mohl spolehnout na šikovnost Lukáše Kašpara při trestných stříleních nebo samostatných nájezdech. S neochvějnou přesností cpal puk brankářům mezi nohy. V klíčový moment bohužel reprezentační klenot přestal zářit a český hokej tak zůstává už čtvrtým rokem z mistrovství světa bez medaile.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Smutní hokejisté české reprezentace po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý útočník, který bude od nové sezóny hrát za Dynamo právě v moskevském Ledovém paláci, také v napínavém závěru čtvrtfinálové bitvy zkoušel střelu mezi betony, ovšem americký gólman Kinkaid mu úmysl vystihl.

„Jednou to asi přijít muselo. Už jsem si špatně najel. Led byl nějak divně vyžehlený, rolbař udělal asi užší pruh. Nechci se na to vymlouvat, ale puk se mi zvrtnul na hokejce a já trefil brankářovi hůl, kterou hlídal prostor mezi nohy," říkal mág Kašpar, jenž přitom stejnou fintou uspěl proti Lotyšům, Dánům i Švýcarům.

Pochopení pro něj měl i trenér Vladimír Vůjtek. „Neznám hráče, který by proměnil všechny nájezdy. Kašpar jich dal strašně moc po sobě a oni už ho měli přečteného, dívali se na video. Možná si už taky úplně tolik nevěřil. Hokej je i o štěstí a nás se z nějakého důvodu při těch nájezdech už nedrželo," tvrdil kouč.

Dominik Furch, jenž dostal na čtvrtfinále v brance přednost před Francouzem, sice potom vychytal amerického kapitána Hendrickse, jenže pak nevyšel ani nečekaný tah české střídačky. Na druhý nájezd totiž poslala Koukala, jenž byl v jen roli třináctého útočníka a předtím neodehrál ani jedno střídání.

Nakonec tedy rozhodl americký mladík Matthews, jenž ve druhé sérii protlačil kotouč do české sítě. „Dal mi to pod beton. Ukázal, že je to opravdu hodně šikovný hráč. Snažil jsem se mu nájezd nějak přečíst, nedal mi šanci," litoval český brankář. „Měli jsme připravenou variantu, že kdyby Furch pustil první penaltu, tak půjde do akce Francouz. Ale chytil ji, tak nebyl důvod to měnit," doplnil Vůjtek.

Rozhodly maličkosti

Jenže když pak neuspěl v nájezdu ani Zohorna, naděje národního týmu zhasly. „Teď se o tom našem výběru hráčů bude asi hodně mluvit. Zohorna šel, protože gól z penalty dal a doufali jsme, že dá i další. Koukal nájezdy umí a věřil si. Bylo to sporné, když nehrál, ale penaltu provedl nejlíp, položil si brankáře, bohužel jen nezvedl z bekhendu puk," vysvětloval Vůjtek.

Pro všechny hokejisty je těžké překousnout, že musí už v pátek v poledne odletět z Moskvy domů. „Všechny nás mrzí, že jsme to nezvládli. Bylo to o detailech, někdy prostě přijde takový den. Rozhodly fakt maličkosti, pro nás je to ale obrovské zklamání po dobrém hokejovém projevu, co jsme tady měli. Bohužel nás zastavily penalty a musíme balit," litoval útočník Roman Červenka.

„Po super odehrané skupině to fakt hodně štve. Konečné umístění bude špatné, ale myslím si, že se celý tým nemá za co stydět. Národ snad měl z nás dva týdny radost, jenže medaile tady pro nás nebude," připustil nakonec i zklamaný Kašpar. „Kdybychom postoupili, tak bychom mohli říkat, že jsme tu hráli dobrý hokej a stačili špičce. Tohle je ale kaňka, řekl bych promarněná šance," zamrzelo Vůjtka.

Reklama

Související témata: