Hlavní obsah

Jandač: Čekáme na Jágra. Kvůli němu máme pro nominaci na Světový pohár dvě varianty

Moskva

Na mistrovství světa v Rusku ještě působil coby asistent Vladimíra Vůjtka, odteď už ale bude mít Josef Jandač u hokejové reprezentace hlavní slovo. Jako první akce ho v září čeká prestižní Světový pohár v Torontu a už příští pátek musí zveřejnit zbývajících sedm jmen do nominace pro turnaj. Je možné, že do ní zařadí i některé hráče z moskevského šampionátu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josef Jandač opouští moskevský hotel Crowne Plaza před odjezdem české hokejové reprezentace na letiště a jejím návratem zpět do Česka.

Článek

Jak moc jste během mistrovství řešil doplnění soupisky pro Světový pohár?

Měli jsme několik schůzek, do Moskvy dorazil i Jirka Fischer (skaut národního týmu pro Světový pohár) a situaci jsme s ním probírali, stejně jako jsme měli konferenční hovory s Vencou Prospalem (jeden z Jandačových asistentů na SP).

Máte pocit, že si svými výkony řekli o místo i někteří hráči z mistrovství světa?

Jsou tu hráči, kteří nás mile překvapili a hodně je zvažujeme. Samozřejmě bereme v potaz, že se turnaj koná v Americe, kde tihle kluci nikdy nehráli. Navíc nebude moc času na rozkoukávání a rozehrávání.

Může prozradit, o kolik hráčů jde a na jaké posty?

Když nebudu počítat Kempného, Plekance a Pastrňáka, kteří už byli v úvodní nominaci, tak uvažujeme o dalších třech hráčích z mistrovství světa. Všichni to jsou obránci.

Bude obtížné vybrat sedm správných jmen?

Už v úvodní nominaci jsme se rozhodovali podle toho, jestli pojede Jarda Jágr, nebo ne. Dál čekáme na jeho rozhodnutí, (generální manažer) Martin Ručinský s ním je v kontaktu. Domluvili se, že v krátké době se musí celá věc rozhodnout. Podle toho budeme vybírat a postupovat.

Máte tedy kvůli Jágrovi připravené dvě varianty?

Ano, ale pořád platí, že zbývají tři volná místa do obrany a čtyři do útoku. Po vzájemných diskuzích během mistrovství jsme se posunuli a váháme jen nad jedním obráncem a dvěma útočníky.

Mrzí vás, že Vladimír Vůjtek nepřijal vaši nabídku, aby na Světovém poháru figuroval v realizačním týmu?

Ještě bych to neuzavíral. Vláďa se rozhodl, že už na střídačku nepůjde, nicméně moje nabídka pořád trvá. Neměli jsme čas se o tom spolu pobavit a ani jsem to nechtěl, protože po vyřazení ve čtvrtfinále jsme byli všichni zklamaní. Dělám už trenéřinu nějaký rok a vím, že takové věci je vždycky lepší řešit až s odstupem času.

Vůjtek si během šampionátu pochvaloval, jak jste spolu s dalšími asistenty dodali reprezentaci modernější a agresivnější styl hokeje. Předpokládám, že v tomto pojetí budete chtít pokračovat?

Podíleli jsme se na tom všichni čtyři trenéři. S asistenty jsme chtěli Vláďovi vytvořit co nejlepší servis, on pak měl jako hlavní trenér rozhodující slovo a dělal finální rozhodnutí.

To teď bude na vás. Chcete tedy hrát podobně?

Budeme se o to snažit. Potřebujeme reagovat na trend, kterým se světový hokej ubírá. Je třeba hrát energicky. Byl bych rád, kdyby se tak hrálo i v extralize, abychom měli širší okruh hráčů pro reprezentaci. Hlavně v zápasech Euro Hockey Tour se budu snažit dávat prostor novým tvářím. Ale zase nechci dělat nominaci jen pro mladé kluky. Tvrdím, že mládí není zásluha.

Zastavme se ještě u mistrovství světa. Jak s denním odstupem berete čtvrtfinálový konec?

Ještě je to krátká doba. Že by to ale bylo lepší než po zápase, tak to ne. S trenéry i Slávou Lenerem jsme si večer sedli a celý turnaj probírali.

Co si z něj jako nastupující hlavní kouč nesete?

Dostali prostor noví kluci, kteří v žádném případě nezklamali. Naopak jsme byli hlavně z jejich přístupu nadšení. Ale klíčové zápasy, jako je čtvrtfinále, je potřeba zlomit.

Mrzí vás, že se tým za aktivní a atraktivní hru nedočkal odměny?

Samozřejmě nás to všechny mrzí. Malinká náplast je, že výkony a herní projev byly slušné. Žádné utkání jsme neprohráli v základní hrací době. Jenže čtvrtfinále je vždycky klíč, jestli byl turnaj dobrý, nebo ne.

Úvodní nominace české hokejové reprezentace pro Světový pohár
Brankáři:
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)
Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)
Obránci:
Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)
Roman Polák (San Jose/NHL)
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Útočníci:
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
David Krejčí (Boston/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Martin Hanzal (Arizona/NHL)
Michael Frolík (Calgary/NHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Pozn.: Příští pátek Jandač zveřejní zbývajících sedm hráčů - tři obránce a čtyři útočníky.

Reklama