Hlavní obsah

Hokejisté se v tichosti vytratili. Čeká mě tenis a zahrádka, řekl po příletu Vůjtek

Praha

Zase jeden přílet bez fanfár. Po nešťastné čtvrtfinálové porážce s Američany se rychle vytratila euforie, kterou čeští hokejisté svými zápasy v základní skupině na světovém šampionátu zažehli. Žádná triumfální projížďka Prahou, žádné Staroměstské náměstí. Na speciál s národním týmem čekali převážně jen rodinní příslušníci.

Přílet hokejistů z MS v RuskuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Když ze dveří haly starého letiště v Ruzyni vyšel odstupující kouč Vladimír Vůjtek, ozval se přece jen spontánní potlesk několika přítomných. Bylo to s českou reprezentací pár příjemných večerů a odpolední. Kromě toho čtvrtečního.

„Prostě se nám postoupit nepovedlo. Bylo více momentů, které jsem si přehrával v hlavě. Samozřejmě penalty, kdy si říkáte, že jste tam třeba měl poslat někoho jiného. Ale to je vždycky loterie a kluci, co penalty jeli, tak je umí. A stejně to nevyšlo," povzdechl si Vůjtek, kterého doprovázela manželka Magdaléna.

Svého muže si teď užije mnohem víc, než v posledních letech, kdy pracoval u reprezentačních výběrů Slovenska a Česka.

„Těším se na odpočinek. V mém věku (69) už to bylo dost únavné. Snažil jsem se tomu dát maximum a stálo mě to hodně sil. Takže teď budu odpočívat. U tenisu, ale také na zahrádce, poseču trávu, mám i pár ovocných stromků, bude dobré se odreagovat," vyprávěl Vůjtek.

Vůjtka mrzel gól z ofsjadu

Ale hlavou se mu ještě honily osudové chvíle z utkání s USA. „Věděli jsme už po druhé třetině, že americký gól padl z ofsajdu, takže to samozřejmě mrzelo. Na mistrovství by se nemělo stávat, aby byl uznán neregulérní gól. Nebyl to navíc jediný takový ofsajd. A to ani nechci mluvit o zranění Honzy Kováře, po němž měl přijít trest na čtyři minuty a přesilovka pět na tři. Jsou to věci, které ten zápas rozhodují, ale těžko se na to vymlouvat. O tom už ale nechci mluvit," tvrdil Vůjtek.

Na hráčích ještě bylo patrné, že jsou ze čtvrtfinálového neúspěchu přešlí. „Bohužel, chyběl kousek a mohli jsme být v první čtyřce," řekl Michal Birner.

I David Pastrňák, který se v Moskvě stal týmovým bavičem, najednou neměl moc co říct. „Na chvíli jsme zklamaní, ale už s tím nic neudělám. Nevyšlo nám to a bude nás to mrzet," vykládal teenager z Bostonu. „Odvedli jsme dobrou práci a chybělo trošku štěstíčka, celou tu skupinu jsme hráli výborně a pak nám nevyšel jeden zápas a těžko se to hodnotí pozitivně..."

Pastrňák: Byla to ohromná zkušenost

Léto bude mít jen krátké, nominaci na zářijový Světový pohár už má jistou. „Jsem rád, že jsem blíž poznal ten správný seniorský hokej, byla to ohromná zkušenost," tvrdil Pastrňák, který se na SP z týmu, který hrál v Moskvě, potká s Michalem Kempným a Tomášem Plekancem. A kdo ví, jestli ještě s někým jiným...

„V konkurenci hráčů z NHL to je těžké. Bude se hrát v Americe, navíc na malém kluzišti a na každou situaci bude větší tlak. Takže počítám, že v dodatečné nominaci (27. května) spíše dostanou přednost hráči z NHL," myslí si Vůjtek, který už souboje na Světovém poháru bude sledovat jen v televizi.

„Dva měsíce chci mít klid, ale že by to i pak bylo úplně bez hokeje, to ne," pousmál se lišácky Vůjtek, který si ještě naposledy potřásl rukou s hráči a realizačním týmem. A pak už se vydal směr Klimkovice. Doma bude určitě ještě chvíli přemítat o tom, co šlo v Moskvě provést jinak.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7