Hlavní obsah

Finsko - Kanada 0:2Kanada po Praze dobyla i Moskvu! Finové historii nepřepsali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. McDavid 0 : 1
60. Duchene 0 : 2
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Obhajoba loňského titulu mistrů světa z Prahy se Kanadě podařila! Hokejisté Javorového listu v moskevském finále zdolali Finsko 2:0 a slaví už svůj 26. triumf na MS. Finové tak historii nepřipsali, jediná prohra na turnaji jim sebrala šanci stát se první zemí, která by v jedné sezóně vyhrála šampionáty hráčů do osmnácti a dvaceti let i ten seniorský.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Hokejisté Kanady s pohárem mistrů světa skrytí v dešti zlatých konfet.

Článek
Fotogalerie

Úvodní minuty byly v režii výběru Javorového listu a Finové, kteří vzájemný zápas na závěr základní skupiny vyhráli 4:0, se k první střele na brankáře Talbota dostali až v osmé minutě. Jeho protějšek Koskinen už přitom v té době musel zasahovat sedmkrát. Taky že byli Kanaďané za svůj tlak odměněni - ve 12. minutě se zmocnil puku před brankou McDavid a jednička loňského draftu NHL svým vůbec prvním gólem na turnaji otevřela skóre.

Finy jako by inkasovaný gól vyburcoval a najednou začali zlobit. Pomohla jim k tomu i první přesilovka zápasu, už po jejím skončení zůstal zcela sám před Talbotem Laine, zamířil ale jen do betonu. Kanadský gólman si pak poradil i s bekhendovým pokusem Jokinena.

Úporná bitva pokračovala i ve druhé třetině, o něco častěji ale přeci jen hrozili Kanaďané. Pěknou individuální akci zakončili Duchene střelou vedle, Hall pak zase ztroskotal na spolehlivém Koskinenovi. Ten měl následně i štěstí, neboť O´Reillyho tečovaná rána z mezikruží minula levou tyčku jen o centimetry.

Ve 35. minutě si po podražení Komarova zahrál první přesilovku i zámořský celek, úspěšný ale rovněž nebyl. Tým Suomi se však s přibývajícím časem dostával pod stále větší tlak, a tak mu velmi přišel vhod zbytečný faul Scheifeleho v útočném pásmu. V oslabení ale unikl Jenner, Granlund ho však stačil dobruslit. Na druhé straně pak v pokračující početní výhodě přišla největší šance Finů - Koskiranta se zjevil zcela osamocený na hranici brankoviště, Talbot se ale stačil bleskově přesunout k druhé tyči a kotouč vyrazil.

Jinak ale hráči v červených dresech výtečně bránili střední pásmo a Seveřané se tak před Koskinena dostávali jen velice obtížně. Finům se rychle krátil čas, minutu před koncem zkusili jako poslední krok odvolat brankáře. Ani to jim ale nepomohlo a navíc inkasovali sekundu před závěrečnou sirénou druhý gól, když z rychlého protiútoku poslal puk do prázdné klece Matt Duchene. Gólman Talbot vychytal třetí nulu na turnaji a Kanaďané se tak mohli radovat z obhajoby titulu, což se na MS naposledy povedlo Rusům v roce 2009.

Kapitán Corey Perry tak mohl pozvednout nad hlavu pohár pro mistry světa, sám měl navíc ještě jeden důvod k oslavě. Jako 27. hráč totiž vstoupil do Triple Gold Clubu, sdružujícího vítěze světového šampionátu, olympijských her i Stanley Cupu. U loňského i letošního titulu mistrů světa byli tři útočníci - Taylor Hall, Ryan O´Reilly a Matt Duchene.

MS v hokeji v Rusku - finále
Finsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (Marchand). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.)- Lazarev (Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 11.509.
Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Hietanen, Jaakola, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Rantanen, T. Sallinen, Pihlström. Trenér: Kari Jalonen.
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Stone, O'Reilly, Scheifele - Duchene, McDavid, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Jenner, Reinhart, Gallagher - Domi. Trenér: Bill Peters.
Konečné pořadí turnaje
1. Kanada
2. Finsko
3. Rusko
4. USA
5. Česko
6. Švédsko
7. Německo
8. Dánsko
9. Slovensko
10. Norsko
11. Švýcarsko
12. Bělorusko
13. Lotyšsko
14. Francie
15. Maďarsko - sestup
16. Kazachstán - sestup

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články