Hlavní obsah

Zážitek ze zlata nejde popsat slovy, jásal kapitán Kanady a nový člen Triple Gold Clubu

Moskva

Kanadu dovedl v Moskvě coby kapitán k obhajobě zlata na světovém šampionátu, ze zisku poháru měl Corey Perry dvojnásobnou radost. Jako 27. hokejista totiž po finálové výhře 2:0 nad Finskem vstoupil do Triple Gold Clubu, který sdružuje vítěze světového šampionátu, olympijských her a zároveň Stanley Cupu. Napodobil tak svého krajana Sidneyho Crosbyho, jemuž se stejný kousek povedl loni na šampionátu v Praze.

Foto: Ivan Sekretarjev, ČTK/AP

Je dobojováno, obhajoba titulu se vydařila! Erupce kanadské radosti po finále MS s Finskem.

Článek

„Je to něco ohromného. Každý den mi na turnaji Triple Gold Club někdo připomínal, takže jsem to pořád někde vzadu v hlavě měl. Jsem rád, že se to povedlo," radoval se jednatřicetiletý Perry bezprostředně po finálovém triumfu a v ruce třímal pohár.

Stanleyův pohár vyhrál v roce 2007 s Anaheimem, s nímž spojil celou svou kariéru v NHL. Zlata z olympijských her má hned dvě - byl u triumfu Kanady ve Vancouveru v roce 2010 i o čtyři roky později v Soči.

Perry si pochvaloval, v jakém stylu Kanaďané zvládli moskevské finále s Finy. „Hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli. Velkou část zápasu jsme kontrolovali puk a Finům ho moc nepůjčovali. Hodně jsme hráli v útočném pásmu a nezbavovali se puků. Navíc jsme byli dobří i směrem dozadu.," těšilo kapitána výběru Javorového listu.

Prohra s Finy ve skupině Kanadě pomohla

Když Matt Duchene vteřinu před koncem vstřelil do prázdné branky gól na 2:0, zavládlo na kanadské střídačce nadšení. „Když jsem viděl puk v bráně, byl to pro mě obrovsky silný zážitek. Ani nejde popsat slovy," tvrdil Perry, podle kterého se Kanaďané poučili z porážky 0:4, kterou jim Finové uštědřili na závěr základní skupiny.

„Pomohlo nám, že jsme proti nim hráli podruhé, mohli jsme se líp připravit. Finálová výhra je taková omluva za porážku ve skupině," řekl Perry.

Matt Duchene, který spolu s Hallem a O´Reillym patřil mezi tři pamětníky loňského prvenství, tvrdil: „Zlatá radost se nikdy neomrzí. Zase to byla krásná cesta, po níž se nám odměna houpe na krku."

Koivu: Skvělý turnaj, ale stříbro je méně, než jsme chtěli

Jako odvetu za prohru s Finy v základní skupině v Petrohradu ale Kanaďané finále nebrali. „Ve hře prostě byla zlatá medaile a tu jsme za každou cenu chtěli. Dokázali jsme do hry dostat spoustu energie a vydrželi bruslařsky," doplnil autor druhého finálového gólu. „Máme radost, uspěli jsme jako tým a teď si můžeme jít užívat pocity šampiónů," říkal další útočník vítězů Brad Marchand.

„Pro nás to byl skvělý turnaj, jen ten poslední zápas nevyšel podle představ. Stříbro je méně, než co jsme chtěli," zalitoval finský kapitán Mikko Koivu.

Reklama