Hlavní obsah

McDavid má jako nejmladší hráč zlato ze všech kategorií MS. Ani jsem to nevěděl, poznamenal

Moskva

Devatenáctiletý talent Connor McDavid se po triumfu Kanady na mistrovství světa v Moskvě stal nejmladším hokejistou, který dokázal zkompletovat sbírku zlatých medailí ze světových šampionátů osmnáctek, dvacítek i dospělých. Jednička draftu z loňského roku v nedělním finále proti Finsku (2:0) vstřelila vítěznou branku. Byla to McDavidova první trefa na turnaji, na kterém předtím útočník Edmontonu nasbíral osm asistencí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Connor McDavid vstřelil třetí gól Kanady v přípravném utkání proti Česku.

Článek

"Šťastně jsem se dostal k puku a dotlačil jsem to tam. Není důležité, že jsem to byl zrovna já. Jsme mistři světa, máme zlaté medaile. To je jediné, co nás zajímá," řekl McDavid novinářům.

Ani svůj zápis do dějin federace IIHF nepovažoval za důležitý. "Ani jsem to nevěděl, neřeším to. Byly to tři různé týmy, pokaždé to bylo super. Je to skvělý pocit," prohlásil rodák z Richmond Hill, který na osmnáctkách triumfoval v roce 2013 a na dvacítkách loni.

McDavid ukázal své kvality i v první sezóně v NHL, v které v dresu Edmontonu nasbíral v 45 zápasech 48 bodů za 16 branek a 32 asistencí. Svůj první seniorský velký turnaj v dresu Kanady nechtěl hodnotit z osobního hlediska. "Je to těžká otázka. Bylo to o mužstvu. A přesně to se ukázalo ve finále. Bojovali jsme jako tým," prohlásil McDavid, který bude na zářijovém Světovém poháru v Torontu hrát za Tým Severní Ameriky, složený z hráčů do 23 let.

Z kanadského týmu vyzdvihl brankáře Cama Talbota, který si ve finále při výhře 2:0 připsal 16 úspěšných zákroků a celkově už počtvrté na turnaji udržel čisté konto. "Byl neuvěřitelný. Skvělý. Finové měli sice jenom patnáct šestnáct střel, ale zase to byly prvotřídní šance. Bylo parádní, jak chytal," ocenil McDavid.

Kanaďané během soustředění v Praze před šampionátem i v jeho průběhu v Petrohradu a Moskvě vytvořili partu, na kterou bude McDavid rád vzpomínat. "Jsme pohromadě skoro měsíc a jako celý tým jsme se sblížili. Bylo to skvělé. Budu si to nadlouho pamatovat," dodal McDavid.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články