Hlavní obsah

Šindela zklamala síla Liberce, zraněním Hafenrichtera se mu rozpadl první útok

LIBEREC

Jeho tým v úterý jasně roznesl na libereckém ledě domácí hokejisty 7:1, ale trenér hokejové reprezentace do dvaceti let Jaromír Šindel po zápase přesto neskrýval rozpaky. Zklamalo jej, že k poslední domácí přípravě před mistrovstvím světa juniorů v Kanadě nenasadil Liberec silnější výběr a čáru přes rozpočet mu navíc udělalo zranění útočníka Jaroslava Hafenrichtera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér juniorské reprezentace Jaromír Šindel

Článek
Fotogalerie

"To je pro nás velký zásah do sestavy. Hafenrichter měl hrát v prvním útoku s Nestrašilem a Novotným, jenže teď má zlomenou čelist a asi už nestihne odlet na šampionát," povzdychl si v rozhovoru pro Sport.cz Šindel. Útočník pražské Slavie odstoupil z úterního zápasu ve třetí třetině po zákroku domácího Jaroslava Kedršta.

Čekal silnějšího soupeře

Jméno provinilce, jenž zřejmě Hafenrichtera připravil o MS, byste hledali v sestavě libereckých Bílých tygrů marně, hraje za juniorku. Z extraligového kádru do zápasu zasáhlo jen šest hráčů. Pětice Holub, Harant, Špaček, Podkonický, Bárta ovšem hrála jen první třetinu a brankáře Leinonena vystřídal po polovině utkání junior Micka. Liberečtí totiž i vzhledem ke zdravotním potížím některých hráčů nasadili především juniory a hráče z farmářských Benátek.

"Byli jsme sice domluvení, že starší hráči nenastoupí, přesto jsme čekali silnější tým, který nás bude víc zlobit. Ale chápu situaci, v jaké momentálně Liberec je, " tvrdil Šindel. "Když jsme hráli ve Zlíně, tak domácí postavili osm hráčů ze Vsetína a zápas pak byl trochu vyrovnanější. Tady už to bylo v závěru takové jednostranné," komentoval zápas, ve kterém se jeho svěřenci hlavně v třetí třetině rozstříleli.

Útočník hokejové dvacítky Jaroslav Hafenrichterfoto: Právo/Milan Malíček

Přesto podle něj měl zápas proti výkonnostně slabšímu týmu smysl. "Zklamaný nejsem. Hráči musí zabrat i proti slabším týmům. I taková utkání musíme zvládnout, vždyť budeme hrát třeba s Rakouskem," připomněl Šindel papírově nejsnadnějšího soupeře českého týmu na MS v Kanadě.

Mužstvo doplní asi 12 hráčů ze zámoří

Liberec si navíc český tým jako poslední domácí prověrku vybral i pro užší rozměry kluziště, na které si hráči potřebují zvyknout. „Chtěli jsme vědět, jak se obránci vypořádají s nastřelenými kotouči a jak si povedou v osobních soubojích. Zkoušeli jsme, jestli by se ještě někdo protlačil do nominace," řekl Šindel, že výběr nebyl jasný už před zápasem. Prozradil jen, že tým doplní asi dvanáct hráčů ze zámoří.

Situace zatím není vyřešená ani u brankářů, ve výběru jsou prozatím čtyři jména a každý z gólmanů má zkušenosti z extraligy. "U brankářů je to velice citlivá otázka. Sedláček bude jedničkou, ale kdo dál?," pokrčil rameny trenér, jenž má radost, že jednička extraligového Zlína už je zdravotně v pořádku. "V pátek by už snad měl chytat. Chtěl přijet i do Liberce a být s týmem, ale pak jsme se dohodli, že se bude připravovat doma," dodal Šindel.

Pozor na vyloučení

Důležitým poznatkem z úterního zápasu je pro kouče českých juniorů i to, že musí mladí reprezentanti ještě zapracovat na disciplíně. "Požádali jsme rozhodčí, aby pískali přísně, tak, jak se píská venku. A bohužel jsme měli pět vyloučených hráčů v útočném pásmu, to prostě není možné. Takoví soupeři jako Rusové nebo Švédi by nám za to nasázeli tři góly," upozornil na závěr Šindel.

Výběr hokejových juniorů pro mistrovství světa se sejde 15. prosince, o den později následuje společný trénink. Ve čtvrtek 17. prosince ráno pak tým odlétá do Kanady. V dějišti šampionátu se pak utká ještě s Kanadou (22.12.) a USA (23.12.), do samotného MS vstoupí Češi 26. prosince v zápase se Švédskem.

Reklama