Hlavní obsah

Hokejisté USA budou doma obhajovat titul na MS dvacítek

Hokejisté Spojených států amerických budou na domácím mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Buffalu obhajovat mistrovský titul. Sesadit je z trůnu si dělá ambice především Kanada, která ovládla předešlých pět juniorských šampionátů a od roku 2002 je pravidelným účastníkem finále. Český tým se bude v těžké skupině nejprve snažit uniknout bojům o udržení.

Foto: Shaun Best , Reuters

Mladí američtí hokejisté se radují ze zisku světového titulu.

Článek

Američané jdou za obhajobou s úspěšnou generací. Osmička hráčů - gólman Jack Campbell, obránce John Ramage a útočníci Ryan Bourque, Jerry D'Amigo, Chris Kreider, Jeremy Morin, Kyle Palmieri a Jason Zucker - má zlato z minulého šampionátu v Saskatoonu. Šestice má zlato z letošního mistrovství světa hráčů do osmnácti let v Minsku. Mezi nimi jsou i Campbell se Zuckerem, dále pak další gólman Andy Iles a zadáci Justin Faulk, Derek Forbort a Jon Merrill.

Domácí výběr má i papírově slabší základní skupinu s Finskem, Slovenskem, Švýcarskem a Německem, přes kterou by mohl mít snazší cestu k prvnímu místu a přímému postupu do semifinále. V 'béčku' naopak hrají tradiční rivalové Kanada s Ruskem, kteří loni zůstali bez medaile, a dále Švédsko, jež naopak stálo na stupních vítězů třikrát za sebou a po dvou stříbrech bralo před rokem bronz. Poslat někoho z této silné trojky do skupiny o udržení se budou snažit Češi a outsiderem skupiny je Norsko.

Kanada, která získala už dvanáctkrát za sebou medaili, ale o ničem jiném než o titulu nemluví. "Američané hrají doma s řadou hráčů, kteří vyhráli loni titul. Ale my jdeme do turnaje s tím, že chceme zlato," prohlásil trenér Kanady Dave Cameron. Z minulého šampionátu může využít obránce Jareda Cowena ze Spokane z WHL, Calvina de Haana z Oshawy z OHL, Ryana Ellise z Windsoru z OHL a Braydona Schenna z Brandonu z WHL.

Z nich Ellis byl už ve zlatém týmu v roce 2009 v Ottawě a stane se teprve sedmým hráčem v kanadské historii, který bude startovat na MS dvacítek potřetí. V tradiční velké konkurenci Javorových listů se to dosud povedlo jen Jasonu Botterillovi, Jayovi Bouwmeesterovi, Eriku Lindrosovi, Trevoru Kiddovi, Martinu Lapointovi a Jasonu Spezzovi.

Mezi debutanty nechybí v kádru Kanady aktuální favorit na jedničku draftu NHL v roce 2011, čerstvě osmnáctiletý Sean Couturier z Drummondville Voltigeurs z QMJHL. Naopak jeho pronásledovatel v prognózách výběru nováčků Ryan Nugent-Hopkins z Red Deer z WHL se do konečné nominace nevešel.

Turnaj začne v neděli 26. prosince a vyvrcholí finálovým zápasem ve středu 5. ledna.

Reklama