Hlavní obsah

Brankář dvacítky Novotný: Synkovi chci přivézt z MS medaili

BUFFALO

Neviděl rozzářená očička čtyřměsíčního synka Matyáše u vánočního stromečku. Na Štědrý večer byl daleko v zámoří a domů se vrátí až 6. ledna. Brankář hokejové dvacítky Filip Novotný se ale s nezvyklou rodinnou situací vyrovnal už před odletem na MS, které pro české mladíky začalo pondělním večerním zápasem s Nory v americkém Niagara Falls.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový brankář Filip Novotný

Článek

„Role otce je pro mě nová, beru to ale normálně a v klidu. Před cestou na šampionát jsme se užili s malým docela dost. Samozřejmě že jsme i teď v kontaktu a vím, co se doma děje, ale předem jsme si řekli, že svátky oslavíme až po mém návratu,“ tvrdí sparťan, jenž byl v noci na dnešek připraven krýt záda plzeňskému Mazancovi.

„Každý gólman chce hlavně chytat, ale beru roli, kterou mi určil trenér,“ říká Novotný, jenž už před rokem na MS hráčů do 20 let v roli náhradníka poznal atmosféru skupiny o záchranu.

„Takže teď bych raději hrál zápasy o medaile a přál bych si ji položit synkovi do postýlky,“ zasní se. Dvacítka však na cenný kov nedosáhla už šest let, a jelikož v základní skupině šampionátu potká ještě Kanadu, Švédsko a Rusko, je jí prorokován znovu boj o udržení.

„Šanci máme proti všem"

„Uvědomujeme si obtížnost toho, co nás čeká, protože se nám postaví tři adepti na zlato. Když to pečlivě odbráníme a dáme nějaké góly, tak máme šanci proti komukoli,“ tvrdí Novotný a věří, že by postupová cesta mohla vést třeba přes Rusy.

„Když proti nim zahrajeme týmově a přinutíme je sólovat, ztratí hodně ze své síly. Musíme skákat do střel a nechat na ledě vše, co v nás je, pak to s námi určitě nebude tak hrozné, jak všichni předpovídají,“ uvažuje Novotný.

Brankářské geny zdědil po otci. „Táta chytal extraligu za Jihlavu i Třinec, i nějaké rady od něj proběhly. Mezinárodní zápasy ale moc nechytal, navíc hokej se od jeho dob dost změnil. Palce mi ale držet bude,“ ví Novotný a nemá ani obavu z nulové zkušenosti s užším kluzištěm.

„Téměř dvoutýdenní příprava na ledě v zámoří mi pomohla zvyknout si na rychlejší odraz puku od mantinelu. Pro gólmana je rozhodně lepší víc střel, udrží ho to snadněji v rytmu než na velkém hřišti, kde někdy dlouho trvá, než hráči dojedou k brance a vystřelí.“

Reklama