Hlavní obsah

Hlavně nefaulovat, přejí si čeští hokejisté před zápasy se Švédy a Rusy na MS

BUFFALO

Českou hokejovou reprezentaci do dvaceti let čekají po dni volna dva zápasy, které rozhodnou o jejich osudu na juniorském světovém šampionátu. V boji o postup do čtvrtfinále se postupně utkají se Švédy a Rusy.

Foto: Doug Benz, Reuters

Debakl se Švédy se nebude opakovat, slibuje český útočník Jakub Culek.

Článek

Českou hokejovou reprezentaci do dvaceti let čekají po dni volna dva zápasy, které rozhodnou o jejich osudu na juniorském světovém šampionátu. V boji o postup do čtvrtfinále se postupně utkají se Švédy a Rusy.

Ani v jednom duelu rozhodně nebudou favority. Seveřané, se kterými se utkají ve čtvrtek, na minulém šampionátu uštědřili českému týmu potupný příděl 10:1, ruský výběr se spoustou současných hráčů před dvěma lety na šampionátu osmnáctiletých hráčů vybojoval stříbrné medaile.

Historický debakl od Švédska v kanadské Regině prožili před rokem čtyři hráči současného kádru. Svým spoluhráčům však nepříjemný zážitek nepřipomínají. "Zatím jsme o tom nemluvili. Uděláme všechno pro to, aby to tentokrát dopadlo obráceně," uvedl útočník Jakub Culek.

Suverénní Švédové 

Švédové si zatím na turnaji počínají suverénně. Na rozdíl od Čechů rozdrtili Nory a technicky zdatným Rusům nepovolila vycházející brankářská hvězdička Robin Lehner ani gól. Culek Lehnera dobře zná, strávili spolu několik dní na letním kempu Ottawy Senators. "Je to dobrý gólman a rozhodně to bude těžké. Respekt z něj možná trošku mám, ale pořád je to jen člověk," uvedl.

K oporám Švédů patří i útočník Anton Lander a obránce Tim Erixon. Lander dal loni v Regině Čechům dva góly, Erixon jednu branku vstřelil a na dvě další přihrál.

V brance Mazanec

V české brance dostane příležitost Marek Mazanec, který proti Norům vychytal čisté konto. Podle něj je nejdůležitější, aby hráli Češi disciplinovaně a vyvarovali se vyloučení.

"Proti Kanadě to byl faul na hokejovou morálku," připomněl plných patnáct minut, které české mužstvo strávilo v oslabení v posledním utkání. "Se Švédy musíme určitě hrát více v pěti. Pokud se vyvarujeme faulů, zbývá nám bruslit a hrát naplno s maximálním nasazením jako na začátku druhé třetiny proti Javorovým listům," doplnil ho útočník Petr Straka.

Útočník, který působí v kanadském Rimouski, zároveň nabádal k aktivnější hře. "Musíme si na ledě více pomáhat, chodit do soubojů. Není možné hrát tak, že nahodíme puk do pásma a místo toho, aby ho atakovali tři naši hráči, necháme gólmana soupeře v klidu rozehrát na obránce, který vyveze puk a my zase musíme rychle zpátky," řekl Straka.

Rusové po prohrách s Kanadou a Švédskem budí zdání, že by mohli být v boji o postup do čtvrtfinále přijatelnějším soupeřem než hráči Tří korunek. "Rusové mají na turnaji zatím smůlu, ale těžko říct, zda jsou slabší než Švédi," pokrčil rameny Culek. "Máme před sebou dva zápasy, z nichž aspoň jeden, ale nejlépe oba, musíme vyhrát," řekl Straka.

Reklama