Hlavní obsah

Hráči celý zápas věřili, že Rusko nakonec přehrají

RIGA

Hokej vynikající úrovně nabídlo čtvrtfinále hokejového mistrovství světa mezi českou reprezentací a Ruskem. Akce se střídaly na obou stranách, rozhodla nakonec až branka v prodloužení. Pro favorizovaný ruský tým šampionát skončil a zdrcení hráči odmítali po zápase mluvit s novináři. To českému výběru bylo naopak po zásluze do zpěvu.

Článek

"Ten zápas se lámal celých šedesát minut, bylo to vyrovnané od začátku do konce. A my celou dobu věřili, že to zvládneme," vykládal po utkání hrdina čtvrtfinále Zbyněk Irgl. "Zkoušel jsem kličku, protože jsem čekal, že gólman bude reagovat už na ten první náznak, a pak jsem to bekhendem zametl do branky. Normálně jsem dobře vybruslil, zaseknul, a bylo to tam," popisoval rozesmátý hráč Vítkovic svou vítěznou trefu.

Rusové přitom už v první třetině vstřelili úvodní branku a měli spoustu dalších šancí. Klíčovým okamžikem se ukázala jejich neproměněná přesilová hra pět na tři v první třetině. "To asi rozhodlo zápas, protože tam dostat na 2:0, tak by to bylo hodně těžké. A Rusové by asi taky hráli lépe z obrany a zatáhli by se," uvažoval kapitán David Výborný.

Hnilička si nájezdy nepřál

Dalším důležitým okamžikem bylo vyrovnání Rusů minutu před koncem. "Trochu jsme si to zkomplikovali, škoda toho gólu. Ale naštěstí jsme to dotáhli do vítězného konce," pokračoval  Výborný. "Poslední minuta byla pro nás pochopitelně šokující, protože jsme čekali že to už udržíme. Na hráčích bylo vidět to zklamání, ale touha vyhrát asi dnes byla na naší straně větší," je přesvědčen trenér Alois Hadamczik.

"Dnes jsme ukázali svoji sílu, kluci hráli, co mohli. Tohle je asi maximum, co naše mužstvo může předvést. Sami jste viděli, jak výborně technicky vybavení Rusové jsou," vykládal brankář Milan Hnilička, který už v prodloužení pomalu vyhlížel nájezdy. "Už jsem se na ně připravoval. Ale já bych teda na penalty nechtěl. Ti Rusové jsou tak šikovní, že nevím, co bych chytil," dodal upřímně.

Zatím žádné oslavy

Po zápase hráči neplánovali žádné oslavy, ostatně už zítra je čeká lehčí trénink. "Ještě nebudeme oslavovat, turnaj pokračuje dál. Čekají nás ještě dva zápasy. Pokusíme se je odehrát co nejlíp a vyhrát. A já ani nejsem nijak zvláštní "pařmen" nebo "slavič". Ale kluci už hlásili, že až půjdeme na večeři, tak mě to bude něco stát," smál se Irgl.

Ruský trenér Krikunov pogratuloval na pozápasové tiskové konferenci českému k vítězství. "Češi hráli velmi dobře organizovaně a bylo pro nás velmi těžké dostat se do jejich obranného pásma. Máme mladé mužstvo, které má před sebou skvělou budoucnost. Věříme, že příští rok na šampionátu v Moskvě se nám povede lépe," uzavřel.

Reklama

Související témata: