Hlavní obsah

Škatulata, hejbejte se. Hadamczik promíchal na Dány tři útoky a projevil zájem o Plekance

Stockholm
Aktualizováno

Jen jediná útočná formace, ta elitní s Hudlerem v centru, nastoupí ve čtvrtečním zápase proti Dánům ve stejném složení, v jakém absolvovala úvodní tři duely mistrovství světa. Kouč Alois Hadamczik se zbylé tři řady rozhodl namixovat vždy s dvěma hráči působícími v Evropě a jedním ze zámoří. Hadamczik zároveň připustil, že má velký zájem o Tomáše Plekance, který je v play off NHL se svým Montrealem na hraně vyřazení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Alois Hadamczik na tréninku dává pokyny svým svěřencům.

Článek
Fotogalerie

Změny v útocích Hadamczik sliboval už po pondělní porážce od Švýcarů. Zatímco spolupráci elitní řady Voráček, Hudler, Tlustý si pochvaloval, s tou druhou spokojený nebyl. I proto křídla Vrbatu s Fleischmannem nechal v závěrečných minutách souboje s helvétským křížem sedět jen na střídačce.

Proti Dánům se oba hráči do sestavy vracejí, každý už však v jiném útoku. „Rozdělili jsme zámořské hráče z jedné lajny mezi evropské hráče. Když mezi Hubáčka a Jirku Novotného, kteří mají maximální vůli, nasazení a hodně bruslí, přijde Vrbata, mohlo by to pomoct. To samé Fleischmannovi v útoku s Irglem a Koukalem," prohlásil po středečním hodinovém tréninku Hadamczik.

V jakém složení nastoupí útoky proti Dánsku:
Voráček, Hudler, Tlustý
Hertl, Hanzal, Tenkrát
Vrbata, Novotný, Hubáček
Irgl, Koukal, Fleischmann

Zároveň připustil, že větší prostor na ledě dostane mladíček Tomáš Hertl. „Svým výkonem si o posun sestavou nahoru říká a já mu věřím. Jasně je tímhle vidět, že nemáme v týmu nějaká privilegia. Nezáleží na věku ani na tom, kde hrajete v klubu," vysvětluje zařazení talentovaného hráče na pravý útok do druhé formace s Hanzalem a Tenkrátem.

Podle středečního tréninku se dalo navíc vypozorovat, že Hertl bude i členem druhé přesilovkové formace. „Je kolem branky hodně silný, nevím, proč bychom mu neměli takovou důvěru poskytnout. Myslím, že ji vrátí. A pokud ne, tak ví, že tam přijde někdo jiný a vůbec nic se neděje," nestresuje se Hadamczik.

Každopádně ale ví, že proti Dánům si už jeho tým nemůže dovolit zaváhat. „Že se prohraje se Švédskem, to se stane. Proti Švýcarsku bychom ale prohrávat neměli, nemůže být naše omluva, že Švýcaři hrají výborně a dařilo se jim i s ostatními celky. My teď potřebujeme každý bod. Hráči si jsou toho vědomi a musí ukázat, na co mají a na co ne," vyhlašuje kouč.

Pavelec zátěž zvládl, proti Dánům nastoupí

A radost mu udělal i gólman Pavelec, který i dnes absolvoval po vyléčení zraněného kotníku plnou zátěž a jeho premiérovému startu na turnaji nic nebrání. „Na závěr tréninku jsme zařadili takovou hru, kdy musí brankář hodně pracovat. Všímal jsem si ho a žádné omezení nebylo poznat," těšilo Hadamczika, který se až v den zápasu rozhodne, jestli Pavelcovi bude krýt záda Francouz, nebo Salák, jenž dnešní trénink vynechal a navíc jej trápí zlomený prst na ruce.

Každopádně čtvrtý gólman Jakub Kovář, který se k týmu pro případ nouze připojil v neděli, se ve čtvrtek vrací do České republiky.

Na Plekance by čekal až do čtvrtfinále

Hadamczik pečlivě sleduje i vývoj dění v zámořské NHL, kde se na hraně vyřazení ocitl Montreal, který prohrává 1:3 na zápasy s Ottawou. Pakliže by Canadiens skutečně vypadli, k dispozici mi mohl být centr Tomáš Plekanec. Pátý zápas série se hraje v noci na pátek.

„Hráči i za stavu 1:3 věří, že postoupí, takže je těžké k tomu nyní něco říkat. Rádi bychom ho tady viděli, ale vím zase, že on by rád vyhrál Stanley Cup a bude dělat všechno pro to, aby postoupili dále," řekl kouč, ale v případě skončení série by Plekancovi hned volal.

„Třeba hned v noci. Jestli je zdravý a připravený. Zatím ale hraje za klub. Na hráče, jako je Plekanec, bych počkal až do čtvrtfinále," má jasno Hadamczik, který má na pětadvacetičlenné soupisce ještě dvě volná místa.

Reklama