Hlavní obsah

Tým USA bronzové medaile potěšily. Přesto šli hráči po zlatu

Sedmnáctou medailí ze světových šampionátů se mohou po neděli pyšnit hokejisté Spojených států amerických. Na tu poslední čekali devět let a uzmuli ji Finům, kteří sice v boji o bronz zlikvidovali ve třetí třetině dvougólové manko, ale nakonec i na druhém turnaji MS za sebou, který pořádali společně se Švédskem, vyšli naprázdno.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Hokejisté USA se mohou radovat z bronzové medaile, kterou ukořistili po výhře na nájezdy nad Finskem

Článek

Pro Američany je bronz cenný v tom, že jde teprve o jejich třetí medaili po roce 1962. Pokaždé šlo o bronz, a i napotřetí (po MS 1996 a 2004) ji zámořský celek vydřel poté, co zápas skončil v základní hrací době smírem.

I proto měli Američané ze svého historicky šestého bronzu velkou radost. "Je to skvělý pocit. Hrál jsem počtvrté za tým USA a dosud jsem neměl medaili," připomněl útočník T.J. Oshie. „Samozřejmě jsme chtěli zlato, ale to nám neubírá na radosti z toho, že jsme vyhráli tento zápas," doplnil Oshie v rozhovoru pro server IIHF.com.

Svěřenci kouče Joa Sacca zápas skvěle rozehráli. Matné Finy zaskočil už po 58 sekundách Craig Smith. Pro třiadvacetiletého útočníka šlo o čtvrtý gól na turnaji, přičemž všechny vsítil proti Finsku. Následně zvýšil Paul Stastny, slibný náskok se přesto ve třetím dějství rozplynul.

Carle: Dobrá cena útěchy

Američané ale přestáli další šance výběru Suomi, zvládli lépe drama nájezdů, kdy byli blízko porážce, a po trefě Alexe Galchenyuka mohli jásat. „Jsme mladý tým a máme tu pár kluků, kteří sem přijeli bez větších zkušeností na profesionální úrovni. Ale v průběhu turnaje jsme se pořád zlepšovali a měli po skupině dobrou pozici. A tohle je dobrá cena útěchy," vystihl zadák Matt Carle.

Finové doplatili v klání o bronz na hodně pomalý rozjezd, kdy působili i na střídačce bez většího zápalu pro hru. „Je to těžké. Chtěli jsme to ale my, stejně jako oni," ujistil však zadák Ossi Väänänen.

„Měli jsme špatný start a není pro to žádná omluva," prohlásil Väänänen sebekriticky směrem ke svému mužstvu. „Pokusili jsme se dobře připravit, je to určitá výzva na takový zápas, ale Američané byli připravení hned od první třetiny," doplnil Väänänen.

Seveřané se rozjížděli pozvolna od druhé třetiny, góly však přišly až v poslední pětině základní hrací doby. „Myslím, že jsme převzali otěže ve druhé a třetí třetině. Hráli jsme o moc lépe (než v první třetině) a nakonec dali i dva góly, jimiž jsme vyrovnali. Po bezgólovém prodloužení přišly nájezdy, ty jsou však jako když si hodíte mincí," shrnul Väänänen.

Reklama

Související témata: