Hlavní obsah

Dánsko - Slovensko 3:4Slováci se rozloučili s MS výhrou nad Dánskem, Norové potrápili Kanadu

Minsk
Aktualizováno

Hokejisté Slovenska se rozloučili s mistrovstvím světa v Minsku výhrou nad Dánskem 4:3. Svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka vyhráli potřetí na turnaji a ve skupině obsadili páté místo. Dánsko je sedmé. Dvěma góly se na výhře Slovenska podílel útočník Tomáš Tatar. Hokejisté Kanady porazili ve svém posledním vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa Norsko 3:2 a díky tříbodovému zisku ji vyhráli. Stejně bodů jako zámořský celek mají obhájci zlata Švédové, ve prospěch vyslanců kolébky hokeje ale hovoří vzájemné utkání.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Michel Miklík se raduje se slovenskými spoluhráči z gólu, který vstřelil Dánsku.

Článek

Souboj týmů, které již nemohly postoupit do play off, nepřinesl na začátku ofenzivní hokej. Do první větší šance se dostal Jesper Jensen, ve 2. minutě však Laca ve slovenské brance nepřekonal. Hned z první solidní akce zahrozili i Slováci, střelu Skokana tečoval Viedenský do levé tyče.

Více práce než Nielsen měl Laco, který i dnes předvedl mimořádný zákrok. Ve 14. minutě se vyznamenal proti Staalovi. Slovenští hráči se dostali do vedení, když otevřel skóre pohotově dorážející Tatar. I když vystřelili na branku jen čtyřikrát, první třetinu vyhráli.

Dánové ve 22. minutě vyrovnali, když Ďalogovo vyloučení využil Boedker. Vrátit slovenskému celku vedení mohl Marinčin, ale neuspěl stejně jako na druhé straně Hansen. Tým českého kouče Vůjtka přidal na aktivitě, druhý gól ale nepřidal.

Dočkal se ho až ve 42. minutě ve dvojnásobné přesilové hře, kdy Nielsena překonal nejproduktivnější hráč týmu na šampionátu Miklík. Dánové však dokázali, také v početní výhodě, odpovědět. V 53. minutě vyrovnal Green.

Slováky ztracené vedení nepoznamenalo a také dokázali rychle zareagovat. V přesilovce upravil na 3:2 Viedenský a za 20 sekund se po samostatné akci prosadil Tatar. Zápas získal spád a přestřelka pokračovala. O osm sekund později to bylo jen 3:4, další gól ale již nepadl. Dánsku se nepodařilo vyrovnat ani v power play.

Kanaďané porazili Norsko

Norové se už po 96 vteřinách provinili faulem a v závěru přesilovky mohl tým děkovat brankáři Söbergovi, že si dokázal poradit s Hodgsonovou tečí. Seveřané se osmělili ve 12. minutě, Bastiansen však nenašel recept na gólmana Reimera. Už na začátku 14. minuty si však spravil chuť, když se mu po pouhých pěti vteřinách podařilo využít početní výhodu.

V 15. minutě uspěla brzy po zahájení hry v přesilovce i Kanada, jenže Bieksu o radost z vyrovnání připravili dalším špatným verdiktem sudí, kteří clonění Huberdeaua nepřesně vyhodnotili jako postavení útočícího hráče v brankovišti. Seveřané pak museli na více než půl minuty do tří, ale své těsné vedení uhájili.

Zkraje druhé části ovšem následovala další klasická přesilovka, při níž už Kanada mohla slavit doopravdy - Ward před brankovištěm sklepl Ellisovu střelu a Söberg byl bezmocný. Další šanci spálil Monahan. Ve 33. minutě se protlačil do zakončení Hansen a Norové opět vedli. Poté ale pálil tvrdě Bieksa a bekhendová dorážka Scheifeleho zajistila opět vyrovnaný stav. V posledních vteřinách před druhou přestávkou rozezvučel Turris horní tyč.

Pouze do brankové konstrukce pálil zkraje třetí třetiny rovněž Monahan. V 51. minutě přišel rozhodujícího moment celého duelu, když si Ward dobře zpracoval přihrávku zpoza branky, prosmýkl se před brankoviště a překonal Söberga potřetí. Norové se nevzdávali, ale Bastiansen nedal a kýžené vyrovnání nepřinesla ani závěrečná hra bez gólmana.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Norsko - Kanada 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Bastiansen, 33. Hansen (Bryhnisveen, M. Olimb) - 24. Ward (Ellis, Monahan), 37. Scheifele (Bieksa, Ward), 51. Ward (Huberdeau). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Raming (Rus.). Vyloučení: 7:2. Využití: 1:2. Diváci: 7487.
Norsko: Söberg - Holös, Bryhnisveen, Espeland, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - Lövlie, Forsberg, Röymark - M. Olimb, Bastiansen, K. A. Olimb - Hansen, Olden, Skröder - Dahlström, Roest, Martinsen. Trenér: Roy Johansen.
Kanada: Reimer - Bieksa, Garrison, Myers, Coburn, Ellis, Gudbranson, Rielly - MacKinnon, B. Schenn, Huberdeau - Kadri, Brouwer, Hodgson - Read, Turris, Chimera - Monahan, Ward, Scheifele. Trenéři: Dave Tippett.
Dánsko - Slovensko 3:4 (0:1, 1:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 22. Boedker (Green, Christensen), 53. Green (Christensen, Lassen), 55. Jesper Jensen (Jesper B. Jensen) - 15. Tatar (Valach), 42. Miklík (Viedenský), 54. Viedenský (Miklík, Valach), 55. Tatar. Rozhodčí: Kaval (USA), Olenin (Rus.) - Lederer (ČR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:10, navíc O. Lauridsen (Dánsko) 10 min. Využití: 2:2.
Dánsko: Nielsen - O. Lauridsen, Kristensen, Larsen, Lassen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, Bruggisser - N. Jensen, Madsen, Hansen - Boedker, Green, Christensen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Staal, Jakobsen, Poulsen. Trenéři: Jan Karlsson.
Slovensko: Laco - Ďaloga, Sloboda, Švarný, Valach, Marinčin, Čerešňák - Hrivík, Šatan, Nagy - Miklík, Mikúš, Tatar - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Viedenský, Réway. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

Reklama

Související témata: