Hlavní obsah

Světový šampionát se blíží, Jandač češe sestavu pro Paříž

Praha

Tři zápasy v Českých Budějovicích na Carlson Hockey Games, poté už vrchol sezóny. Mistrovství světa startuje 5. května v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Současná soupiska národního týmu má dvaatřicet jmen, do ní ještě není vepsán Tomáš Plekanec, který se připojí k mužstvu dva dny před startem šampionátu. „Není potřeba, aby byl v Budějovicích, důležité je, aby se připojil na mistrovství světa,“ řekl v úterý hlavní kouč Josef Jandač.

Foto: Karmann Daniel, ČTK

Český trenér Josef Jandač při utkání s Německem v Norimberku.

Článek

Jak probíhala komunikace s Tomášem Plekancem ohledně jeho startu na šampionátu?

S Plekym komunikoval Růča. Je dobitej, domluvili jsme se na programu, aby měl možnost si odpočinout a přijel na turnaj odpočatý.

Bude kapitánem?

Informaci, že Tomáš pojede, jsme měli potvrzenou v pondělí večer, takže to ještě probereme, ale je tu velký předpoklad. Kapitánem byl i loni na Světovém poháru.

Jste spokojený se současným stavem týmu?

Není to jen o jménech, jde o to, jakým způsobem se dají dát hráči pospolu, abychom to nějakým způsobem učesali. Teď tu máme novou várku hráčů, které musíme zabudovat. K tomu se nám také musí vyhýbat zranění.

Plekanec očima Martina Ručinského
Pleky je Pleky. Všichni víme, jaký má vztah k národnímu mužstvu. Jeho přístup je příkladný. Vždycky, když mohl, tak přijel. Prostě se zabalí a přijede. Dohodli jsme se, že se k nám připojí 3. května v Paříži. Je trochu dobijtej, takže si orazí.

Jan Košťálek a David Musil z AHL byli vyřazeni z mužstva, jaký byl hlavní důvod?

Oni měli dopředu relativně malou šanci z důvodu, že nehrají nejvyšší soutěž. Šanci měli, ale nepřesvědčili nás natolik. Musí se ještě dále rozvíjet, k tomu tam byl přechod na jiné hřiště, to pro ně bylo těžký.

Co například Vojtěch Mozík, který v zámoří ještě hraje?

Toho sleduje naživo Jirka Fischer, jsou tam další hráči jako je Vrána, Simon. Monitorujeme je, ale u těchto hráčů týmy dále hrají a manažeři je nechtějí uvolňovat. My bychom je potřebovali vidět. Je rozdíl, když přijede Plekanec, Voráček, o kterých víme, že mají pevné místo, kdežto tito hráči by museli zabojovat a projít nějakou přípravou. Šance, že by přijeli, je malá.

Soupiska pro Carlson Hockey Games
Brankáři: Pavel Francouz, Petr Mrázek, Dominik Furch
Obránci: Radko Gudas, Jakub Jeřábek, Michal Kempný, Jan Rutta, David Sklenička, Jakub Kindl, Jan Kolář, Jakub Krejčík, Radim Šimek, Michal Jordán, Milan Doudera, Tomáš Kundrátek, Libor Šulák
Útočníci: Roman Červenka, Michal Birner, Petr Vrána, Lukáš Kašpar, Jakub Lev, Tomáš Filippi, Jan Kovář, Roman Horák, Michal Řepík, Jiří Sekáč, Lukáš Radil, Tomáš Hyka, Robin Hanzl, Tomáš Zohorna, Petr Holík, Jakub Voráček

Soupiska má hodně jmen, je to i tím, že někteří překvapili?

Třeba Šulák (obránce) nám zamotal hodně hlavu, příjemně. Ale máme tu zdravotní trable, proto držíme soupisku širší. Ve hře je jen Mozík, není nikdo, kdo by z NHL přijel, už nemáme koho oslovovat. Chceme na turnaj devět obránců.

Na soupisce je také Michal Jordán, jaký je jeho zdravotní stav?

Byl na ledě, když jsme byli v Německu. Individuálně zatěžoval koleno, teď se zapojí a uvidíme, ale optimisticky to až tak nevidím. Michal do toho šel, chtěl se s tím poprat, tento týden se rozhodne.

Kolik máte variant složení útoků, s kým by mohl hrát Voráček, Plekanec?

Varianty máme, ale nechci říkat, že už teď budeme stavět sestavu na mistrovství světa. Máme tam dvojice, které mají vazby, ale jak jsem říkal, chceme ve třech přípravných zápasech rozložit zátěž na více hráčů.

Kdo bude chytat v Českých Budějovicích?

Petrovi Mrázkovi chceme dát dvě utkání. Francouz a Furch je vyrovnaná dvojice, které věříme, loni nám zachytala na mistrovství světa. V průběhu týdne to budeme řešit, abychom určili, nechci říct dvojku, ale rozložili, kdo bude krýt Petrovi záda.

Reklama

Související témata: