Hlavní obsah

Gudas prokázal touhu reprezentovat, s týdenním miminkem se ale loučil těžko

České Budějovice

Rád by premiérovou účast na mistrovství světa ozdobil ještě hodnotnější medailí, než jsou čtyři bronzy, které má doma ze šampionátů na přelomu 80. a 90. let jeho táta Leo. Obránce Radko Gudas už trénuje na budějovickém ledě s českou hokejovou reprezentací, protože nakonec přesvědčil doktory Philadelphie o svém zdraví a ještě před odletem se dočkal v zámoří i narození syna Kvída.

Radko Gudas se rozpovídal o strastech s výstupní prohlídkouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dělal maximum, aby mohl na finální reprezentační kemp dorazit. „Týden před koncem základní části jsem měl otřes mozku a bylo jasné, že u Flyers neprojdu první prohlídkou, ale věřil jsem, že se hlava během pár dnů zlepší natolik, aby mě pak doktoři pustili. V pátek jsem prošel všemi revizními testy na reflex i detailním počítačovým vyšetřením," líčí Gudas, kterého držel ve Philadelphii i očekávaný přírůstek do rodiny. „Byla to klika, že jsme všechno takhle krásně stihli."

Od týdenního miminka se mu ale odlétalo těžko. „Nebylo úplně příjemné se rozloučit hned pár dnů po porodu, ale hlavně, že jsou manželka i synek zdraví. Věřím, že to nějak zvládnou. Jsou tam rodiče, tak pomohou. Zatím je všechno v pohodě, mimino jí a spí, jak by mělo," vypráví Gudas, pro nějž byla možnost premiérové účasti na MS velikou motivací.

Začal se trochu krotit...

„Byl jsem už dost hořký, když mi klub po letních zdravotních problémech zakázal Světový pohár. To byla rána. Když jsem teď ucítil šanci přece jen odjet, tak jsem pro ni dělal všechno. Bavil jsem se několikrát s generálním manažerem Hextallem, neměl nic proti, on sám jede s kanadskou reprezentací, ale záleželo vyloženě na doktorech," přibližuje Gudas, jenž má dosud na kontě jen tři utkání za národní tým při ZOH 2014 v Soči.

Byl docela zaskočený, když v NHL zaznělo, že kvůli příští olympiádě ligu v zámoří nepřeruší. „Myslím, že to ale přispělo k tomu, že hodně kluků letos jede na šampionát," líčí Gudas, jenž v Paříži potká čtyři kanadské spoluhráče v čele s Girouxem i domácího Francouze Bellemarea. „Docela jsme mistrovství v kabině probírali, bude zajímavé vidět kluky v jiných dresech než Flyers," uvažuje vyhlášený tvrďák. „Už jsem se ale musel začít mírnit, abych pořád nedostával nějaké tresty. Evropský hokej je trošku jiný, ale jak říkám, pracuji na tom, abych se krotil," usmívá se.

Z přechodu na širší evropský led strach nemá. „V létě doma trénuju, tak snad nebude problém. Teď jsem se byl po příletu ještě před cestou do Budějovic sklouznout v Letňanech, přece jen mi led dva týdny dost chyběl," přibližuje Gudas a je moc rád, že na poslední chvíli tým doplní i Tomáš Plekanec. "Bohužel pro něj, ale dobře pro reprezentaci, že Montreal vypadl. Pleky pro nároďák udělá všechno, bude fajn mít ho v týmu. Zatím tu detailněji znám jen pár lidí, ale snad v kabině dáme rychle dohromady dobrou partu," doufá.

Reklama

Související témata: