Hlavní obsah

Klobouk dolů před Pastrňákem, je to srdcař, ocenil jeho příjezd na MS Ručinský

České Budějovice

Generálního manažera národního týmu Martina Ručinského potěšilo rozhodnutí Davida Pastrňáka posílit hokejovou reprezentaci na mistrovství světa, přestože nemá smlouvu v zámořské NHL. Dvacetiletý talent má za sebou životní sezónu, ve které byl nejproduktivnějším Čechem v soutěži, v příštích týdnech jej proto čeká jednání o novém, lukrativním kontraktu. Přesto se Pastrňák rozhodl, že na šampionátu bude hrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Ručinský během srazu hokejové reprezentace.

Článek

"Potěšilo nás to. Je to výjimečný hráč, měl výbornou sezónu. Klobouk dolů, smekám před ním, moc si toho vážím a mám k němu velký respekt," řekl Ručinský v Českých Budějovicích, kde se reprezentace chystá na České hry. "Dnes je situace taková, že hráči bez smlouvy se bojí jet. Bojí se rizika, že by se zranili a mohla by to být komplikace, což chápu," uvedl generální manažer.

Pastrňák se mu podle dohody ozval ve středu večer a oznámil, že se rozhodl reprezentovat. Po vyřazení Bostonu v 1. kole play off si vzal pár dní na rozmyšlenou. "Měl výbornou sezónu a má podepsat dlouholetý lukrativní kontrakt. Chápali jsme to, protože v jeho případě je riziko docela velké," řekl Ručinský na adresu útočníka, který v 75 zápasech základní části NHL nasbíral 70 bodů a zařadil se celkově na 18. místo produktivity. S 34 brankami byl mezi kanonýry desátý.

Ručinský řekl, že by pochopil, kdyby se Pastrňák rozhodl neriskovat a počkal, až smlouvu podepíše. "Kdyby řekl, že nejede, nedivil bych se tomu a nikdo by se na něj nemohl zlobit. Je v situaci, kdy podepisuje smlouvu, která ho zajistí na celý život. O to více si toho vážím. Svým způsobem to pro něj není priorita, ale chce hrát a pomoct nám," ocenil havířovského rodáka.

On je srdcař. Vždy přijel, když mohl

Přestože je mezi Ručinským a Pastrňákem šestadvacetiletý věkový rozdíl, dobře se znají. Přes léto se potkávají v Praze. "On je srdcař. Vždy přijel, když mohl. Nechce končit sezónu, hokej ho baví," řekl Ručinský.

Podobně jako Pastrňák se rozhodli bez smlouvy v NHL hrát na MS i obránci Michal Kempný a Jakub Kindl. Ani jeden z nich však nemá reálnou šanci, že by v létě podepsali tak lukrativní kontrakt.

Sám Ručinský odehrál v NHL v průběhu 12 sezón téměř tisíc zápasů, na MS však jezdil a ve sbírce má tři zlaté medaile. "My jsme smlouvy nějak neřešili, ani nevím, proč to tak bylo. Doba byla trošku jiná. Na kluky se teď ale nezlobím a ani se jim nedivím. Když se člověk vžije do jejich situace, tak to musí pochopit," řekl Ručinský. "Pro nás skončila sezóna, a když jsme byli nějak pohromadě, měli dvě nohy a dvě ruce, tak jsme vždy rádi jeli," podotkl s úsměvem.

Momentálně ještě není jasné, kdy se Pastrňák k týmu připojí. Jsou dvě varianty: přijede na úterní sraz do Prahy, nebo přicestuje stejně jako Tomáš Plekanec z Montrealu rovnou ve středu do Paříže. "Domluvili jsme se, že nám ještě dá vědět. Je to ale úplně jedno, jedná se maximálně o jeden trénink v Praze, což nehraje velkou roli. My jsme rádi, že přijede," řekl Ručinský.

V kádru reprezentace pro MS je momentálně sedm hráčů z NHL, ještě však existuje šance, že by tým doplnil útočník David Krejčí z Bostonu, který ale odehrál jen tři z šesti zápasů Bruins v play off. Zbytek kvůli zranění vynechal. "Jsme domluvení, že si zavoláme v pátek, protože musel ještě absolvovat nějaké prohlídky u doktorů," dodal Ručinský.

Reklama

Související témata: