Hlavní obsah

Pastrňák pojede na MS bez smlouvy. Peníze na jeho pojistku má svaz

České Budějovice

Hokejový útočník David Pastrňák by se na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem měl představit bez platné smlouvy v zámořské NHL, případné zranění by jej ale nemělo výrazně ekonomicky poškodit. Vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) jej totiž stejně jako další hráče bez kontraktu pojistí. V případě Pastrňáka, který má za sebou životní sezónu a měl by podepsat lukrativní smlouvu, to bude znamenat výdaj v řádu desítek tisíc dolarů.

Foto: Greg M. Cooper, Reuters

Útočník Bostonu Bruins David Pastrňák

Článek

"Dohodneme se s agentem hráče a i s ohledem na možnost, jakou smlouvu by mohl podepsat, jej pojistíme. U Davida se dá například odhadovat, že by mohl podepsat šestiletou smlouvu na šest milionů dolarů ročně nebo krátkodobou dvouletou smlouvu," řekl sportovní manažer ČSLH Jan Černý ČTK a deníku Sport.

Pokud se všechny strany dohodnou, že Pastrňákovi pojistí šestiletou smlouvu za celkem 36 miliónů dolarů pro případ vážného zranění znamenajícího pro něj konec kariéry, pojišťovali by však jen zdaněný příjem z případného kontraktu. "V Bostonu jsou daně 45 až 47 procent, takže se můžeme například s agentem domluvit, že pro případ, že už nikdy nebude hrát hokej, jej pojistíme na 25 miliónů dolarů. Tady jsme schopni uspořit," vysvětlil Černý.

Vedle Pastrňáka ČSLH momentálně řeší i speciální pojištění Michala Kempného a Jakuba Kindla, kteří jsou také bez smluv. Připojišťují se však i hráči, kteří kontrakty v NHL mají, a to dle jejich výše. Vedení NHL to totiž vyžaduje a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) na každého hráče přispívá částkou 20 000 dolarů.

"Na řadu hokejistů to stačí. Smlouvy Kuby Voráčka, Radka Gudase nebo Tomáše Plekance to ale samozřejmě nepokryje," uvedl Černý, jenž počítá s tím, že ČSLH letos za pojistky hráčů zaplatí přes 200 000 dolarů. Například Voráček totiž v roce 2015 podepsal osmiletou smlouvu na 66 mil. dolarů a průměrně má garantovaný roční příjem 8,25 miliónu dolarů.

Problémy s pojistkami neřeší jen ČSLH, ale i ostatní reprezentace. Například Rusko v roce 2013 pojišťovalo třináctiletou smlouvu na 124 milionů dolarů útočníka Alexandra Ovečkina. Zástupce sborné to stálo 500 000 dolarů a hvězda Washingtonu odehrála v Helsinkách jen čtvrtfinálový duel, který Rusko prohrálo s USA 3:8.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.