Hlavní obsah

Po slepených gólech jsme nepanikařili, těšilo Voráčka. Filippi na MS nepojede

České Budějovice

Prohrávali s Finy brzy o dva góly, nakonec ale čeští reprezentanti s kvintetem z NHL v sestavě skóre otočili. Na budějovickém ledě tak prožili vítězný vstup do domácích Carlson Hockey Games. „I když jsme neměli nejšťastnější vstup do zápasu, postupně jsme přidávali na obrátkách a zaslouženě zvládli obrat. Otočit zápas proti takovému soupeři, jenž nasadil šest posil ze zámoří, se rozhodně cení,“ mínil trenér Josef Jandač po výhře 3:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán českého týmu Jakub Voráček během utkání s Finskem.

Článek
Fotogalerie

Na střídačce bylo při utkání s Finy kouči dost horko, když svižně hrající soupeř hned v úvodu utkání využili obě své šance. „Soupeř se dostal poprvé k nám do pásma a hned z toho byl gól. Vzápětí přišel po podobné situaci další," připustil Jandač. „Měli jsme lépe pokrýt volný puk a tím i víc pomoct Mrázkovi," mínil obránce Radko Gudas.

Český tým ale i za nepříznivého stavu zdobila herní aktivita podpořená dobrým pohybem i napadáním. Bouřící hlediště si v 15. minutě užilo radost ze snížení, když si Červenka na hraně brankoviště chytře počíhal na Holíkovu přihrávku. „I když jsme dostali dva slepené góly po takových blbých odrazech, nepanikařili jsme, bylo ještě dost času s tím něco udělat. Vytvářeli jsme si hodně šanci a obrat byl zasloužený, pořád jsme se do Finů tlačili," mínil Jakub Voráček hrající s kapitánským céčkem.

Šanci na vyrovnání pak Česka dalo 51 sekund přesilovky pět na tři, jenže v ní nepřišla žádná střela. Až při klasické početní výhodě vypálil Rutta, Säteri měl zakrytý výhled a bylo to 2:2. Nakonec předvedli domácí ve druhé třetině 16 střel, zatímco Finové se zmohli jen na polovic. „I když nám skóre uteklo, nedali jsme hlavu dolů, a když jsme se dokázali tlačit do branky, měli jsme víc ze hry," mínil obránce Michal Kempný.

Jeho slova potvrdil správným důrazem při zakončení Robin Hanzl, jenž dal vítěznou branku i před týdnem v Mannheimu Němcům. „Snažil jsem se být ve správný čas na správném místě a za každou cenu nacpat puk za čáru," líčil litvínovský útočník. Národní tým pak už myslel na hlídání těsného vedení, Finům nepomohlo ani 84 vteřin power play. „Bylo vidět, že máme vůli a dotáhli jsme zápas do vítězného konce," ocenil Gudas.

Filippi na MS nepojede

Z kádru připravující se ho na mistrovství světa v Paříži definitivně vypadl zraněný Tomáš Filippi. Útočník Magnitogorsku opustil národní tým v Českých Budějovicích již ve středu a nezasáhl tak do zápasu. Jandač večer potvrdil, že po vyšetření magnetickou rezonancí v nemocnici se Filippi už k reprezentaci nevrátí.

„Pro něj to skončilo. Měl problém s ramenem a nemůžeme si dovolit vzít někoho, který má určitý limit. Polozdravého hráče zařadit do týmu pro šampionát prostě nelze," řekl Jandač. Čtyřiadvacetiletý Filippi tak nenaváže na svou loňskou premiéru na mistrovství světa.

Reklama