Hlavní obsah

Hvězdná švédská obrana v troskách. Osm gólů pomůže sebevědomí, ví Kovář a kvituje boom v Česku

České Budějovice

Ze švédské obrany složené takovými hvězdami ze zámořské NHL, jakými jsou Hedman, Stralman, Klingberg nebo Ekman-Larsson, šel strach. Čeští hokejisté však žádnými obavami netrpěli a výběru Tří korunek v Českých Budějovicích nasázeli osm gólů, nejvíc v samostatné historii. „Ukázali jsme, že přestože nemáme tolik kluků ze zámoří, stejně dokážeme Švédy se dvanácti hráči NHL v sestavě porazit,“ těšilo obránce Radima Šimka, jenž k výhře 8:4 pomohl dvěma góly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace (zleva): Roman Červenka, Tomáš Kundrátek, Jakub Voráček a Michal Kempný oslavují gól na 7:4 proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

Češi hrající první třetinu v retro svetrech připomínajících sedmdesát let starý první titul na MS, přitom byli v polovině utkání po třech inkasovaných brankách v řadě a stavu 1:3 psychicky dole. „Vypadalo to s námi nedobře, ale třetí inkasovaný gól nás jakoby nakopnul. Je hrozně pozitivní, že se za žádného stavu nevzdáváme a pořád dodržujeme systém a věříme v něj," těšil útočníka Jana Kováře čtyřgólový obrat, o který se sám přičinil trefou na 3:3 ve 37. minutě.

„Viděl jsem, že se gólman po mé zablokované přihrávce přes brankoviště automaticky přesouval, tak jsem si říkal, že na první tyči by měla být díra. Tak jsem to zkusil přes hlavu a logiku, a ono to vyšlo," smál se Kovář.

O 44 vteřin později na něj navázal Šimek, takže domácí před třetím dějstvím už vedli. „Jako obránce jsem rád za každý gól, mnohem víc mě ale těší, že jsme ukázali, že v sobě máme charakter a sílu. Prohrávat ve druhé třetině 1:3 a do té třetí už jít s vedením, o něčem svědčí," radoval se Šimek.

První místo? Ještě není konec, cílí Šimek na Rusy

Osm gólů vstřelených nadupané švédské defenzivě ale nepřeceňuje. „Kdybychom hráli proti jinému týmu, které by neměl tolik ofenzivních obránců, bylo by to jiné. Švédští beci hodně útočí, do obrany jsou pak ale někdy trošku horší," všiml si liberecký zadák.

„Jasně, není to ten klasický švédský tým, který by hrál strojově do obrany, jak jsme ho vždycky znali. Jsem ale strašně rád, že nám tam napadalo tolik gólů, sebevědomí to určitě pomůže," ví Kovář.

Češi si tak už před nedělním závěrečným soubojem s Rusy zajistili triumf na Českých hrách. „První místo je krásný, ale ještě není konec. Nesmíme se uspokojit, protože vyhrát chceme i proti Rusům, dáme do toho úplně všechno. Nesmíme hlavně zpychnout, pořád je třeba tvrdě a poctivě pracovat," velí Šimek.

Kovář: Tolik fanoušků je úžasná vizitka

A ocenil fanoušky, kteří opět vyprodali Budvar Arenu. „Atmosféra byla krásná. Lidé nás pořád tlačili dopředu, za což jim patří velký dík. Je vidět, že v České republice hokej táhne. Když jedeme na Euro Hockey Tour do Švédska nebo Finska, přijde na nás víc lidí, jen když hrajeme proti domácími. Klobouk dolů před našimi fanoušky, že utratí peníze za lístky a jdou nás podpořit," oceňuje Šimek.

Kovář souhlasně pokyvuje hlavou. „Panuje u nás boom, poslední dobou jsou všechny naše zápasy vyprodané, začalo to před dvěma lety před domácím šampionátem. Lidé nám fandí, neustále skandují a i po prohře nám zatleskají. Moc nám to pomáhá," těší zkušeného útočníka.

„Vyhrát České hry je dobře hlavně kvůli našim fandům. Když jsem odpoledne dorazil na zimák během zápasu Finů s Rusy a viděl jsem, že je skoro vyprodáno, je to úžasná vizitka," chválí Kovář české obecenstvo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články