Hlavní obsah

Příjemné starosti s nominací, ale Špaček má rozdané karty. Jordán je ze hry

České Budějovice
Aktualizováno

Česká reprezentace má po dvou budějovických vítězstvích už jistým triumf v posledním díle Euro Hockey a trenérský štáb zažívá docela příjemné starosti s konečnou podobou nominace pro mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Jordán si letos na MS nezahraje.

Článek

„Pro nás je to milé překvapení, jak se o nominaci někteří hráči perou," říká asistent kouče Jaroslav Špaček. „Mužstvo šlape dobře a cítíme, že bude vážně těžké někoho v neděli vybrat a poslat domů," doplňuje bývalý obránce, jenž působí na reprezentační střídačce jako asistent už u třetího kouče.

„Chceme do Paříže vzít tři brankáře, devět obránců a patnáct útočníků, takhle už máme rozdané karty," naznačuje Špaček s vědomím, že na soupisku se při šampionátu vejde maximálně 25 hráčů. „Chceme si to udělat i v dějišti šampionátu širší a lepší je mít kluky sebou v záloze, než pak někoho honit po všech čertech," dodává asistent.

Šance, že by se ještě stihl dát dohromady Michal Jordán po březnovém zranění kolena, definitivně padla. Obránce Kazaně sice vsadil na konzervativní léčbu a poctivě rehabilitoval, na suchu se dokonce zapojil do přípravy národního týmu, ale zdraví bylo proti, aby se pokusil vybojovat nominaci. „Zkusil tady v sobotu ráno jít na led, ale nešlo to, museli jsme se rozloučit," vysvětluje Špaček, ale přidává dobrou zprávu o tom, že si další bek Jakub Jeřábek dal už do pořádku rameno pochroumané před týdnem v Německu. „Naskočí proti Rusům," říká asistent trenéra.

Sekáč s otazníkem

Otazník však zůstává nad útočníkem Jiřím Sekáčem, který není úplně fit od zápasu s Finy. „Čekáme na vyšetření, která absolvuje o víkendu. Na mistrovství musíte brát jen zdravé hráče," říká Špaček a připouští, že nedělní večerní duel s Rusy nebude česká reprezentace pojímat jako ostrou generálku. „Nelze předpokládat, že bychom hráli v úplně nejsilnější možné sestavě. Spíš půjde o vhodné rozložení sil, abychom hráče nezatavili. Uděláme ale maximum pro výhru i nad Rusy, to se vždycky počítá," přiznává Špaček.

Z počtu osmi gólů v síti Švédů, které jim dala česká reprezentace vůbec poprvé v historii, měl ale Špaček radost. „Od začátku jsme hráli dobře, ke konci první třetiny jsme ale dostali Švédy zbytečně do hry. Tam to bylo chvíli slabší, ale věřil jsem, že ještě nějaké góly dáme. Ta naše útočná síla je znát a zase se ukázala," líčí asistent kouče.

Hodně důležité podle něj je, že se národní mužstvo i podruhé za sebou dostalo na budějovickém ledě z problému, který spočíval ve dvougólovém manku. „ Jak jsme převrátili skóre, tak už jsme převzali taktovku utkání a bylo to i o disciplinovanosti. Tým prostě věděl, za čím si jde," uzavřel Špaček.

Reklama

Související témata: