Hlavní obsah

Voráček si po NHL orazil a proti Švédům řádil, ale to nejlepší chce ukázat až v Paříži

České Budějovice

Hrál jako z partesu. Kapitán národního týmu na budějovickém turnaji Jakub Voráček přihrával na čtyři z osmi gólů ve švédské síti a byl tak výrazně podepsán i pod druhé vítězství domácích v závěrečném díle evropské hokejové tour.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček v retro svetru během zápasu se Švédskem.

Článek

Osm gólů Švédům dala česká reprezentace vůbec poprvé v historii. Co stojí za takovou kanonádou?

„Někdy to tam napadá... Měli jsme i štěstí, že jsme se v půlce zápasu za stavu 1:3 vrátili kontaktním gólem do hry, začali jsme předvádět výrazně lepší hokej a díky tomu se projevila útočná síla celého mužstva. Od chvíle, co jsme převrátili skóre, tak jsme byli jasně lepší. Někdy se stane, že se v zápase takhle přelije dominance týmů. Je to vážně dobré vítězství.

Třeba o to cennější, že jste stejně jako proti Finům otočili výsledek a nezlomilo vás znovu ani dvougólové manko?

Nemůžeme ale tohle zkoušet každý zápas, obraty stojí hrozně moc sil. Navíc na mistrovství by se nám mohlo stát, že už to nedotáhneme. Raději bychom hráli od začátku s vedením... Důležité bylo, že jsme zase nepanikařili a prokázali trpělivost. Hrálo se celou dobu ve skvělém tempu a honit výborně bruslící Švédy po tak širokém hřišti nebylo jednoduché. Vypořádali jsme se s tím ale dobře.

Jak moc je povzbuzující, že už před nedělním zápasem s Rusy máte jistý triumf v turnaji?

Jasně, že je to fajn, ale pořád jde jenom o přípravu před mistrovstvím, takže zatím se jeví nejdůležitější předvedená hra a jak se nám to skládá jako mančaftu. Švédové teď sice dostali osmičku, ale za týden už na tom záležet nebude. Body a výsledky se naplno budou počítat až při šampionátu.

Vy sám máte ze dvou zápasů budějovického turnaje na kontě už pět asistencí. Cítíte na sobě, že forma přichází v pravý čas?

Určitě mi prospěla po konci NHL téměř dva týdny pauza. Najednou cítím, že první krok, když jdu do kličky, mám lepší než na konci sezóny. Orazil jsem si, vyčistil hlavu. Ruce mi jdou líp, hlava je odpočatá, prostě mám do hokeje daleko větší chuť. Doufám ale, že to nejlepší ode mne přijde až v Paříži na mistrovství. Snažím se být na tom ale tak, že když se daří, nejdu moc nahoru a naopak když se nedaří, nejdu zase moc dolů.

Jaká pro vás byla první třetina ve svetrech, takřka identických s těmi, v nichž hráli šampióni z roku 1947?

Byly takové trošičku užší a věděli jsme, že v nich bude i dost teplo, ale v tom pro nás nepovedeném závěru první třetiny svetry zase takovou roli nehrály... Neztratili jsme vedení kvůli vedru, ale tím, že Švédové začali daleko líp bruslit.

Užil jste si i přesto retro třetinu?

Pro nás všechny byla čest mít dresy s čísly, které nosily legendy. Těší nás, že jsme vzpomínku na první titul uctili vítězně a tak nějak za sebe jsem byl rád, že ty svetry byly z roku sedmačtyřicet a ještě neměly hvězdičku nad lvem...

Reklama

Související témata: