Hlavní obsah

Jandač odtajnil nominaci na MS. Překvapivě končí Kindl a Kašpar. Šulák jede

České Budějovice

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač v neděli večer po skončení Českých hokejových her odtajnil seznam hráčů, se kterými počítá pro mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem. V jeho výběru se nacházejí tři gólmani, devět obránců a patnáct útočníků. Po vítězném turnaji v Českých Budějovicích národní tým opouštějí obránci Jakub Kindl, David Sklenička, Milan Doudera a útočníci Lukáš Kašpar a Jiří Sekáč.

Josef Jandač oznamuje nominaci hokejové reprezentace na MSVideo: Sport.cz

 
Článek

Josef Jandač vysvětluje nominaci hokejistů ČR na MS

Vedení reprezentace se stále nevzdává naděje, že by tým mohl posílit David Krejčí. Útočník Bostonu si sice v play off NHL poranil koleno, ale o jeho účasti na MS není ještě definitivně jasno. „Mluvil jsem s ním průběžně a řekl mi, že má chuť reprezentovat, že takhle (zraněním) nechce sezónu končit. Jeho zranění prý není vážné, potřebuje ale čas. Příští týden si zase zavoláme. Zatím povolení od lékařů Bostonu nedostal, to se ale ještě může změnit. Pořád je to otevřené," uvedl generální manažer národního týmu Martin Ručinský.

"Je to rozdílový hráč, jsme ochotni na něj čekat třeba i v průběhu turnaje," doplnil na adresu Krejčího Jandač.

Premiéru na MS může zažít devět hráčů

Překvapením je konec zadáka Floridy Jakuba Kindla a mistra světa z roku 2010 útočníka Lukáše Kašpara. „Rozhodování bylo velmi těžké, oba jsou to kluci s velkými zkušenostmi. U Kindla rozhodlo, že se nám nevešel mezi prvních šest beků, Kašpar zase mezi dvanáctku útočníků. Nechtěli jsme ho s sebou do Paříže tahat jen proto, aby byl na čekačce. Ani jeden z nich by tu neměl svou pozici," vysvětluje Jandač.

Na soupisku pro mistrovství světa může každý tým zapsat tři brankáře a 22 hráčů do pole. Už teď je tak jisté, že ne všichni povolaní hokejisté si na šampionátu skutečně zahrají. Od začátku turnaje plánuje Jandač zapsat dvanáct útočníků a šest nebo sedm obránců.

Premiéru na světovém šampionátu může zažít hned devět hráčů - obránci Rutta, Gudas, Šulák a útočníci Hyka, Lev, Holík, Hanzl, Horák a Radil. Holík však nedohrál nedělní duel s Rusy kvůli zranění a nad jeho startem na MS visí otazník. "Má skříplá žebra a v úterý půjde na vyšetření. Věříme ale, že to pro něj nebude stopka," uvedl Jandač.

„Všichni noví kluci pro nás byli příjemným překvapením. I Sklenička se nám hodně líbil, někdo ale dostat Černého Petra musel. Určitě ale v příští sezóně dostane šanci," přiznával Jandač, že vyřazování hráčů z kádru nebylo jednoduché.

"Až do posledního zápasu Českých her jsme si konečnou nominací nebyli jisti. Kluci byli tak vyrovnaní, že nikdo z nich neměl před zápasem jasno, že ho vybereme," dodal Jandač.

Plekanec se vzdal céčka, kapitánem Voráček

Až ve středu přímo v Paříži se k mužstvu připojí útočníci David Pastrňák s Tomášem Plekancem. Právě forvard Montrealu se vzdal kapitánství, céčko přitom v reprezentaci nosil vloni na MS i Světovém poháru. Kapitánem tak bude Jakub Voráček.

„Je to právo každého kluka, že se chce soustředit na sebe. Pleky chce možná za sebe trochu sejmout tíhu. Na céčku nikdy nelpěl, rozhodně to od něj není laciné gesto. Kuba Voráček je tu s námi od Českých her a bude kapitánem až do konce MS. Kuba s tím nemá problém, kapitána už dělal před dvěma roky na šampionátu v Praze," řekl Jandač.

Brankářska jednička není

Brankářskou jedničku Jandač před turnajem určit nechtěl. Zátěž bude rozdělena mezi Petra Mrázka a Pavla Francouze. „Nechci vyhlašovat, kdo bude jednička a dvojka. Mnohdy se vyhlásila jednička, a druhý nebo třetí zápas tam už byl někdo jiný a celý turnaj dochytal," prohlásil Jandač.

Národní tým odlétá do Paříže ve středu odpoledne, o dva dny později vstoupí do šampionátu zápasem s Kanadou. V základní skupině B pak ještě postupně narazí na Bělorusko, Finsko, Norsko, Slovinsko, Francii a Švýcarsko.

Nominace české hokejové reprezentace na MS:
Brankáři:
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Obránci:
Jakub Krejčík (Kometa Brno)
Jan Rutta (Chomutov)
Radim Šimek (Liberec)
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL)
Michal Kempný (Chicago/NHL)
Jan Kolář II (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Libor Šulák (Znojmo/EBEL)
Útočníci:
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Michal Řepík
Petr Vrána (oba Sparta Praha)
Michal Birner
Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)
Jakub Lev (Plzeň)
Petr Holík (Zlín)
Robin Hanzl (Litvínov)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Reklama

Související témata: