Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 1:2 SNHokejisté Ruska zdolali Švédy po nájezdech, rozhodl Panarin

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Lindholm 1 : 0
44. Andronov 1 : 1
65. Panarin (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Hokejisté Ruska porazili v úvodním utkání mistrovství světa v základní skupině A Švédsko 2:1 po samostatných nájezdech. O úspěchu sborné, kteří v utkání inkasovali jako první, rozhodl v Kolíně nad Rýnem Artěmij Panarin.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ruský střelec Arťjom Panarin slaví se spoluhráči rozhodující trefu ze samostatného nájezdu v duelu se Švédskem.

Článek
Fotogalerie

Hned první minuty duelu dvou tradičních soupeřů před více než 18 tisíci diváky přinesly výborný hokej. Švédové začali náporem, ale větší možnosti měl soupeř: Fastha v jejich brance prověřil Tělegin, v páté minutě ho pak zachránila tyčka při pokusu Provorova.

V koncovce přečíslení tří na dva ztroskotal Andronov na Fasthovi. V 15. minutě ale na sebe navázal pozornost Rusů u postranního hrazení Rask, našel najíždějícího Eliase Lindholma a ten z mezikruží propálil Vasilevského. Rusové hráli ještě před přestávkou přesilovku, ale bídně.

Obraz druhého dějství byl znovu vyrovnaný. Vasilevskij dokázal vytěsnit ránu Johna Klingberga, Seveřané zahrozili při svém oslabení. Ve 31. minutě pálil ostře z jízdy Panarin, jenže Fasth byl pozorný. Švédové si chvilku nato zahráli jedinou svou početní výhodu v utkání, působili v ní ale hodně bezradně. Bomba Mironova ve 35. minutě skončila těsně vedle.

Ve třetí třetině byla sborná výrazně aktivnější a soupeře přestřílela 14:3 co do počtu přesných ran mezi tyče. Vyplatilo se - na konci 44. minuty vyrovnal Andronov, když Fasth nepřečetl včas manévry Barabanova za svou brankou a nestihl zasáhnout proti snadnému doklepnutí Andronova. Poté už oba týmy hlídaly alespoň zisk bodu při vstupu do turnaje a rozhodnutí do konce základní hrací doby nepřišlo.

"Možná jsme nehráli moc dobře v prvních dvou třetinách, ale v té třetí jsme to napravili. Pracovali jsme ještě tvrději, ještě o něco více bruslili a kluci vůbec nic nevypustili. Blokovali výborně střely a pomáhali mi, abych viděl puk. Nebylo lehké se hned adaptovat, ale spoluhráči mi to usnadnili tím, jak hráli," ocenil výkon týmu ruský gólman Andrej Vasilevskij.

Během prodloužení ve třech na obou stranách jel zcela sám na Fastha Kučerov, blafákem do bekhendu však minul branku. Blízko k rozhodnutí měl na druhé straně i Rask, přesto nakonec došlo až na nájezdy. Panarin uspěl jako první ve druhé sérii, Nylander nedokázal odpovědět.

"Byl to těžký, ale dobrý zápas. Prvních 15 až 16 minut jsme odehráli excelentně. Dobře jsme forčekovali, zachytávali jejich přechod do útoku a sami jsme skórovali. Ve druhé části jsme se drželi trošku zpátky, ve třetí pak mělo Rusko navrch a bylo silnější a silnější. Je dobré, že máme tento zápas za sebou, byl pro nás určitým měřítkem," prohlásil kouč poražených Rikard Grönborg.

Zápasy hokejového MS:
Skupina A (Kolín nad Rýnem)
Švédsko - Rusko 1:2 po samostatných nájezdech
Branky a nahrávky: 15. E. Lindholm (V. Rask, Hedman) - 44. Andronov (Barabanov, Provorov), rozhodující sam. nájezd Panarin. Rozhodčí: Salonen (Fin.), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 18.537.
Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Omark, Krüger, Eriksson Ek - W. Nylander, Karlsson, Söderberg - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.
Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Gusev - Mozjakin, Tkačov, Barabanov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama