Hlavní obsah

Překvapení! Rusové na MS po letech asi bez největšího esa

Moskva

Rusové bez svého největšího trumfu! Už to tak vypadá. Osvědčená postava jim na hokejovém MS bude letos podle všeho chybět, Alexandr Ovečkin do dějiště šampionátu nepřijede. Přitom vyřazení, kterému je v play off NHL jeho Washington blízko, by jeho účast mohlo spíše uspíšit. Vedení týmu ho ale zřejmě nepozve. Pro mnohé fandy to může být šok.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Alex Ovečkin (8) z Washingtonu a Patric Hornqvist (72) z Pittsburghu.

Článek

Zprávu přinesl ruský Sportexpress s odvoláním na své zdroje. „Bude zřejmě chybět, poprvé od roku 2009," napsal web.

Pro ruské fandy by to bylo nezvyklé. Útočník je synonymem pro sbornou. Trenér Oleg Znarok ale shromáždil pro tohle MS řadu jiných hvězd, ohlásil šest posil z NHL včetně Nikity Kučerova z Tampy Bay a Artěmije Panarina z Chicaga. Do týmu zařadil celkem šest mistrů světa a dvojnásobný šampión z let 2008 a 2009 Sergej Mozjakin bude kapitánem.

Naznačovanou absenci Ovečkina lze brát jako paradox. Zkušený útočník totiž před časem ohlásil, že vyrazí s reprezentací i na ZOH do Korey v roce 2018, i kdyby se to šéfům v NHL nelíbilo. Zámořská soutěž ohlásila, že pauzu kvůli hrám dělat nebude. Někteří hráči - mezi nimi ruská hvězda - naznačili, že přesto pojedou.

Tradičně vstřícný postoj k reprezentaci Ovečkinovu popularitu v Rusku vyhání do obrovských výšin. Nicméně web shledává i pozitivní stránky jeho absence. Po dalším - zřejmě rychlém výpadku slavného hráče v play off NHL s Pittsburghem, by nemusel být v optimální náladě, aby mohl bojovat o medaile. A mohl by ušetřit motivaci na olympiádu.

Ovečkinův Washington je za stavu 1:3 v sérii jedinou porážku od vyřazení z bojů o Stanley Cup.

Loni na domácím MS v Moskvě Rusové dosáhli na bronz, do tohoto šampionátu vstoupí dnes v 16:15 zápasem proti Švédsku, pak je ve skupině A v Kolíně nad Rýnem čekají Itálie, domácí Německo, Dánsko, Slovensko, Lotyšsko a USA.

Rusové skončili na nedávných Carlson Hockey Games třetí se třemi body. Nejdříve prohráli ve Stockholmu se Švédskem 3:4 v prodloužení, a pak v Českých Budějovicích podlehli Finsku 0:1 a zdolali ČR 4:3 po samostatných nájezdech. Předtím v Euro Hockey Challenge hráli v Čeljabinsku s Francií (0:1 v prodloužení a 6:0) a ve Fribourgu a Bielu se Švýcarskem (1:2 a 0:2).

Reklama

Související témata: