Hlavní obsah

Slováci u dna? Může je potkat nevídané opatření, hrozí jim ztráta šampionátu

Praha

V sobotu to vypukne i pro Slováky. Také tamní fanoušky hokejový svátek připoutá k obrazovkám, ale pohled na reprezentaci u mnohých z nich před MS vyvolává rozpaky. Jak jen tohle dopadne, mohou si říkat s ohledem na fakt, že v týmu není jediná posila z NHL. A objevují se informace nepříliš povzbudivé. Když se to všechno seběhne mimořádně špatně, může být Slovensko nakonec bez MS, které mu bylo přiděleno pro rok 2019.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Hokejisté Slovenska se na letošním MS obejdou bez posil z NHL. Obránce Andrej Sekera ještě bojuje o Stanley Cup.

Článek

Server thehockeynews připomíná, že z účastníků MS jen Itálie má v kádru hráče s menším počtem zápasů v NHL než Slovensko. Mário Bližňák kdysi sehrál šest zápasů za Vancouver...

Slovensko rozhodně není favoritem, více naznačí už sobotní duel s Itálií. Zatím se objevují i takové úvahy, že MS dopadne tak hrozivě, že země pod Tatrami přijde o šampionát v roce 2019. Ano, teoreticky je to možné, jak připomínají některá slovenská média.

„To jsou předčasné spekulace, musíme myslet pozitivně, naším cílem je postup do čtvrtfinále," namítá šéf svazu Martin Kohút podle slovenských médií.

Co by se muselo přihodit, aby Slováci přišli o MS, které získali poté, co jejich jediný soupeř Švýcarsko z kandidatury pro tento rok odstoupil? Nutný by byl sestup!

Letos je jisté, že nespadne Dánsko, protože je pořadatelem MS 2018. Pro Slováky by tedy bylo zlé, kdyby ve své skupině skončili poslední nebo předposlední právě před Dány. Je možné, že pak by federace IIHF Slovensku MS 2019 odebrala. Výjimečný krok. Ale co by bylo MS bez případné účasti pořadatelské země? Co kdyby se Slovákům nezdařil okamžitý návrat. Pro IIHF by to bylo příliš velké riziko...

Ve skupině naši východní sousedé mají USA, Švédsko, Itálii, Dánsko, Lotyšsko, Rusko a Německo. V jejich nominaci je 14 hráčů z české extraligy. V týmu je i pět vicemistrů světa z roku 2012 z Helsinek. Tehdy pod českým koučem Vladimírem Vůjtkem starším uspěli Ján Laco, Mário Bližňák, Marcel Haščák, obránce Michal Sersen z Banské Bystrice a útočník Libor Hudáček z Örebro.

Současný trenér Zdeno Cíger nominoval také devět hráčů, kteří mohou debutovat na velké mezinárodní akci. Po omluvenkách všech oslovených hokejistů ze zámořské soutěže má naději, že by v případě vyřazení Edmontonu přijel alespoň bek Andrej Sekera.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články