Hlavní obsah

Gudas pěstí sestřelil Girouxe: Vztekal se, když jsem na něj křičel, ať se zvedá!

Paříž

Už před zápasem sliboval, že na klubovou příslušnost nebude brát ohled a je schopný vystartovat i po kterémkoliv ze čtyř parťáků z Philadelphie. Při svém debutu na mistrovství světa v Paříži proti Kanadě to český hokejový obránce Radko Gudas potvrdil, když v první třetině během potyčky vystartoval na Claudea Girouxe a pěstí do obličeje ho poslal k ledu.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Český obránce Radko Gudas v souboji Kanaďanem Natem Mackinnonem v utkání na mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Věděl jste, když jste po Girouxovi máchl rukou, že jde právě o něj?

Viděl jsem kanadský dres, věděl jsem, že je tam někde Giroux, ale netušil jsem, že to byl zrovna on. Stejně tak jsem netušil, že půjde dolů takhle jednoduše.

Co se vám nelíbilo, že jste se tak ohnal?

Oni (Kanaďani) se mi nelíbili. Mají jiný dres, tak se mi nelíbí. On (Giroux) věděl, že něco takové přijde. Určitě s tím počítali, vědí, že takhle hraju. Teď mám ale jiný dres a musejí s tím počítat.

Byl Giroux hodně naštvaný?

Ze začátku jo, když jsem po něm křičel, ať se zvedá. Ale pak už to bylo v pohodě.

Po zápase jste se k celé situaci vrátili?

V blesku jsme si řekli: Díky! Oni prostě vědí, že takhle hraju, každý hrajeme za svůj erb, znak a národ.

Mrzí konečná prohra 1:4 hodně, když jste neodehráli špatný zápas?

Výsledek úplně neodpovídá tomu, jak jsme hráli. Měli jsme šance na to, abychom dali gól dřív, a to by pak zápas vypadal úplně jinak. Za stavu 0:1 jsme nastřelili tyčku, pak jsme zase několikrát netrefili prázdnou bránu. To nás trošku srazilo. Ale odvedli jsme solidní výkon, musíme se poučit z chyb a nenechat soupeře střílet z pozic, z nichž nám dneska dával góly.

Hodně vás srazilo, když jste jen dvě minuty po snížení na 1:2 inkasovali třetí gól?

Byla to škoda, navíc jejich přechod přes modrou do útočného pásma byl trochu sporný. Nejsem si jistý, jak to bylo, ale trošku nás to vytočilo. Ale lidi dělají chyby, to se prostě stává.

Užil jste si i přes porážku svůj debut na MS?

Bylo to super. Užil jsem si to, jak jsem jen mohl. Možná jsem byl trochu přemotivovaný a trenéři mě museli krotit, ale to je při prvním zápase na mistrovství pochopitelné. Myslím, že jsem odvedl solidní výkon, bohužel jsem ale týmu nepomohl bodově, i když šance jsem měl.

Přechod na širší led jste zvládl bez problémů?

Nebylo to úplně příjemné, ale kluci na ledě mi hodně pomohli.

Překvapila vás podpora českých fanoušků, kterých byla při devítitisícové návštěvnosti většina?

Abych řekl pravdu, tak jsem nečekal, že tu bude tolik Čechů. Byli skvělí, pomohli nám. Škoda, že nebyla zaplněná celá hala, ale to se tady ve Francii dalo čekat.

Reklama