Hlavní obsah

Česká premiéra poprvé bez bodu. Realizace šancí měla být hokejovější a víc v klidu, uznal Jandač

Martin Kézr (Paříž)Právo

Národní tým zahájil účinkování na hokejovém mistrovství světa v Paříži porážkou 1:4 s Kanadou a poprvé v české historii tak nemá z premiérového vystoupení ani bod. Soupeř vyučoval v hokejové efektivitě a čeští reprezentanti jakoby se předháněli, kdo zahodí větší šanci.

Foto: Karmann Daniel, ČTK

Český trenér Josef Jandač.

Článek

Nejvíc musel litovat Kovář, když ve druhé třetině po Voráčkově přihrávce, která měla oči, nepochopitelně netrefil prázdnou branku. Smolař Rutta v přesilovce napálil tyčku. Po gólech ale volaly i akce, při nichž Řepík, Vrána či Šimek zůstali sami před coloradským brankářem Pickardem. „Šance jsme si proti Kanadě vytvořili, jenže musíme mít i umění zakončit. Realizace měla být víc v klidu a hokejovější. Kanada uměla nabídnuté možnosti na gól daleko lépe zužitkovat," uznal trenér Josef Jandač.

„Možná to opticky na ledě vypadalo vyrovnaně, jenže Kanada hrála to, co potřebovala. I když jsme bojovali do posledního dechu, tak soupeř zápas kontroloval a my tahali malinko za kratší konec," přiznal český kouč rozporuplné dojmy. Kanada podle něj zase ukázala, jak svým jednoduchým hokejem dominuje. „Abychom měli šanci uhrát lepší výsledek s takhle silným soupeřem, tak bychom se museli vyvarovat některých chyb, které jsme bohužel udělali a Kanada je nemilosrdně trestala," uvědomoval si Jandač.

Když jeho svěřenci konečně dali v přesilovce kontaktní gól, přišlo rychlá odpověď soupeře. „První a třetí gól byl v naší síti dost podobný, protože jsme tam nedotáhli souboj a neodehráli puk do bezpečí. Druhý gól jsme dostali v oslabení a čtvrtý do prázdné branky," krčil rameny.

„I když poměr střel zněl docela vyrovnaně, dost jsme to kanadskému gólmanovi usnadnili, protože jsme mu pořádně neclonili," přemítal Jandač, jenž ale ocenil, že drtivá většina diváků v hledišti byla z Česka, a tak měl národní tým takřka domácí kulisu, „Bylo to hrozně příjemné, cítili jsme jejich podporu celý zápas."

Lízat rány od Kanady si nemohou čeští reprezentanti dlouhou, už dnes od 16.15 h nastoupí proti Bělorusku. „Obě mužstva mají v nohách zápas, my hlavním musíme počítat s trochu jiným stylem hry, proti důsledné obraně soupeře," naznačil s tím, že do branky při sobotním zápase pošle Francouze.

Reklama

Související témata: