Hlavní obsah

Totální dominance, jako bychom hráli v deseti, smekal Francouz po zápase, který v životě nezažil

Paříž

Sám přiznal, že podobné zápasy vůbec nemá v oblibě. Na českého hokejového gólmana Pavla Francouze mířilo v utkání mistrovství světa pouhých sedm běloruských střel, o to víc se musel koncentrovat, aby byl na každou z nich nachystaný a spoluhráčům v poli pomohl. Až na jednu výjimku se mu to při vítězství 6:1 povedlo.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Běloruský zadák Jevgenij Lisovec před brankářem Pavlem Francouzem.

Článek

„V životě jsem nezažil zápas, že bych měl sedm zákroků a zvlášť na mistrovství světa se to moc nestává," kroutil hlavou šestadvacetiletý brankář. „Moc se nedostanete do hry, ale nezbývá než to přijmout a soustředit se na každý moment, aby člověk neudělal nějakou chybu a zbytečně neinkasoval," pokračoval Francouz.

V první třetině na něj šla jen jedna střela, na začátku té druhé inkasoval jen pár vteřin po skončení první přesilovky Bělorusů. A pak měl i štěstí, když v polovině základní hrací doby při signalizovaném trestu pro Kundrátka se sice Jandačovi svěřenci dotkli puku, pod kontrolou ho ale neměli. Rozhodčí však hru přerušili, takže druhý gól Bělorusů neplatil.

„Určitě si myslím, že pískli dřív," sportovně přiznával plzeňský odchovanec. „Ale hned jsem věděl, že gól nemůže platit, protože hra byla přerušená dřív. Snažil jsem se jen soustředit na nadcházející oslabení," popisoval Francouz.

Pro své spoluhráče měl po hladké výhře znamenající první body na šampionátu slova uznání. „Kluci hráli aktivně, přistupovali k Bělorusům a nepouštěli je do našeho pásma. V oslabeních navíc výborně blokovali střely, což je hlavní důvod, proč jich na mě prošlo málo. Opravdu to odehráli perfektně a šest vstřelených gólů je taková třešnička," soudil brankář, který na letošním MS dostal v brance šanci poprvé.

„Náš výkon bych označil jako totální dominanci. Vypadalo to, že hrajeme v deseti na ledě, hrál jen jeden tým a z brány se na to moc dobře koukalo. S přibývajícím časem se navíc zdálo, že Bělorusům dochází i síla. Věděli, že s výsledkem už nic neudělají," všiml si Francouz, podle něhož se na Bělorusech mohl podepsat i jejich páteční náročný zápas s Finy, který ztratili až po boji 2:3.

Reklama

Související témata: