Hlavní obsah

Jandač už dal esa z NHL k sobě. Chtěli bychom trošku oživit Pastu, vysvětluje kouč

Paříž

Tři české hvězdy z NHL dohrávaly zápas s Běloruskem na pařížském MS spolu v jedné lajně. Trenér Josef Jandač zařazením Jakuba Voráčka na levé křídlo k Tomáši Plekancovi s Davidem Pastrňákem složil superútok možná dřív, než sám původně plánoval.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér českých hokejistů Josef Jandač.

Článek

Před šampionátem naznačoval, že by chtěl mít spíš rozloženou ofenzivní sílu a sázel na osvědčený útok Pastrňák, Plekanec, Červenka, kterému to skvěle fungovalo před rokem v Moskvě. V Paříži je ale zatím všechno jinak. „Měl jsem plán zamíchat sestavu. Chtěli bychom trošku oživit Pastu, zatím se nám nezdá tak úderný, jak by mohl být. Teď s Vorasem to vypadalo už lépe a zůstává tam Pleky, nesmírně odpovědný hráč v defenzívě," naznačuje Jandač, že by novou podobu útoku mohl držet i pro pondělní večerní zápas proti Finům.

„Takhle si ti kluci mohou vyhovět. Není ale nutné držet jednu sestavu. I když nějaké vazby zachováváme, můžeme mít do hry víc variant" přemítá český kouč, jehož těší jakým způsobem se v sobotu podařilo odvalit běloruský balvan z cesty. „Bylo to hodně o trpělivosti. Naštěstí se nám povedlo jít do vedení, stejně důležité bylo na konci druhé třetiny odskočit na 3:1," naznačuje. Po zmíněném promíchání útoků, když Červenka našel nově místo vedle Kováře s Radilem, přidali Češi během dvanácti minut posledního dějství další tři góly do sítě soupeře.

Reprezentanti dobře věděli, že budou bojovat s houževnatými bruslaři, kteří spoléhají především na poctivou obranu. Poradili si s tím, hodně pozitivní byl i gólový příspěvek obránců Gudase, Šimka a Kempného. „Beci předvedli ofenzivní schopnosti, což je jedině dobře," míní český trenér.

Bělorusové se navíc snažili vystupňovat tvrdost. „Nabádali jsme kluky, aby zbytečně nelezli do soubojů," dodává Jandač, jenž ke konci utkání poslal do hry jako třináctého útočníka na soupisku dodatečně dopsaného Tomáše Hyku. „Je to dobrý bruslař, pro velké hřiště šikovný hráč. Máme pak ještě dvě volná místa a čtyři kluky k dispozici na doplnění, reagovat budeme spíš podle zdravotního stavu v kabině," uvažuje Jandač.

Duelu Bělorusy znovu přihlížely tisíce českých fanoušků, kteří znovu vytvářeli báječnou kulisu. „Máme tu víceméně domácí prostředí a jsme za to samozřejmě rádi. Řekl bych, že Češi tady trošičku zachraňují návštěvnost. Možná by je pořadatelé mohli za odměnu pustit z těch horních pater blíž k ledové ploše," říká Jandač.

„Mužstvo snad fanoušky potěšilo výhrou i výkonem. Přál bych lidem od nás, kteří vážili cestu až sem, ještě lepší počasí, než byla propršená sobota, aby se v Paříži měli i možnost někam podívat," zamýšlí se reprezentační kouč.

Reklama