Hlavní obsah

Lotyšsko - Slovensko 3:1Slováci se zmohli jen na čestný úspěch, třikrát inkasovali v oslabení!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Sprukts 1 : 0
28. Girgensons 2 : 0
50. Miklík 2 : 1
51. Džerinš 3 : 1
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Podruhé dotahovali náskok soupeře, tentokrát ale neuspěli. Hokejisté Slovenska po sobotní vydřené výhře v prodloužení nad Italy prohráli o den později v Kolíně nad Rýnem ve svém druhém vystoupení na letošním MS s Lotyšskem 1:3 poté, co všechny branky padly v nerovnovážném počtu hráčů na ledě. Lotyši zůstali spolu s obhájci titulu Kanaďany jedinými týmy, které zatím na šampionátu neztratily.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Lotyšský útočník Janis Sprukts se raduje poté, co otevřel skóre zápasu se Slovenskem.

Článek
Fotogalerie

Slováci přišli o naději na příjezd Sekery, jehož Edmonton sice čelí v play off NHL hrozbě vyřazení, ale sám zkušený zadák je zraněný, a zaplnili tak zbývající místa na soupisce útočníky Zigem a Matouškem. Pro Matouška šlo o velmi nešťastnou premiéru na MS v kariéře, neboť dohrál v čase 6:04, kdy nešetrně zasáhl u hrazení Balinskise a musel do šaten s trestem na pět minut a do konce utkání za vražení na hrazení.

Za necelé dvě minuty navíc fauloval Mikuš a Lotyšsko hrálo celé dvě minuty pět na tři. Gólman Laco za vydatné pomoci obětavých spoluhráčů odolal, ale v pokračující hře pět na čtyři otevřel skóre Sprukts. Tři minuty poté už Slováci slavili vyrovnání, když se prosadil důrazný Kudrna, ale sudí pískli chybně brzy a gól nemohl být uznán. Merzlikins pak vychytal Skokana.

Začátek druhé třetiny příliš vzruchu nenabídl. Jenže ve 27. minutě musel Libor Hudáček po zcela zbytečném sekání na trestnou lavici a Lotyši předvedli výbornou přesilovku: Roberts Bukarts rozezvučel brankovou konstrukci, vzápětí jeho bratr Rihards přihrávkou od zadního hrazení oslovil Girgensonse a ten nezaváhal.

Se Slováky mohlo být ještě hůře ve 35. minutě, kdy Skvorcovs nejprve tečoval střelu od modré čáry těsně před Lacem a vzápětí se v pádu snažil ještě dorážet, ale slovenský gólman si poradil. Lotyši krátce poté nevyužili přesilovku.

V nástupu do třetí dvacetiminutovky si prožil další smolnou chvilku Kudrna, který napálil povedenou ranou horní tyčku. Kuldův faul potom sice potrestal Miklík, jenže Dravecký fauloval v útočném pásmu a Lotyšsko si dvoubrankové vedení vzalo zpět - střílel Cibulskis a Džerinš uklidil pohotovou dorážku mezi betony Laca.

Power play snížení nepřinesla. Slováci tak po porážkách z let 1997 (4:5) a 2013 (3:5) nedokázali porazit ve vzájemných utkáních Lotyšsko na MS v rámci elitní skupiny ani na třetí pokus.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Lotyšsko - Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Sprukts (Rihards Bukarts, Girgensons), 28. Girgensons (Rihards Bukarts, Roberts Bukarts), 51. Džerinš (Cibulskis, Daugavinš) - 50. Miklík (Dravecký, Haščák). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gofman - Otmachov (oba Rus.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 6:6, navíc Matoušek (Slovensko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 8149.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.
Slovensko: Laco - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý, Trška - Skokan, Suja, Dravecký - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, L. Hudáček - Matoušek, Zigo, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.