Hlavní obsah

Hyka nevychází z údivu. Šampionát je pro něj splněným snem a už stihl i návštěvu Eiffelovky

Paříž

Jedno příjemné překvapení za druhým zažívá v posledních dnech 24letý útočník Tomáš Hyka. V národním týmu debutoval teprve během této sezóny, ale nakonec se dostal do nominace a už se zařadil i mezi šest aktivních nováčků na letošním mistrovství světa.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Tomáš Hyka z ČR se raduje z prvního gólu.

Článek

Po sobotním dopsání na soupisku se dostal na led hned o pár hodin později proti Bělorusům. „Byl to naprosto neskutečný pocit, odmalička jsem si chtěl takový turnaj za národní tým zahrát," říká Hyka, jenž by při listopadovém reprezentačním debutu nevěřil, že se dostane až do Paříže. „Celou sezónu sbírám obrovské zkušenosti, ohromně mě to hokejově posouvá," dodává nejproduktivnější hráč Mladé Boleslavi.

Velikou radost měl už z toho, když po budějovickém závěru evropské hokejovou tour prošel nominačním řezem pro cestu do francouzské metropole a doslova jásal, když se s mírným zpožděním dostal na soupisku pro mistrovství. „Jsem moc rád, že to dopsání padlo na mě. Dozvěděl jsem se o něm v sobotu ráno na snídání a bylo to moc hezké probuzení. Teď už vím, že zůstanu s mužstvem na turnaji až do konce," usmívá se.

Premiéru na mistrovství světa si užil. „Jen jsem připravil hlavu na zápas. Když jsem viděl z tribuny utkání s Kanadou, tak to shora vypadalo daleko pomaleji. U ledu to byl veliký fofr," přibližuje Hyka svůj dojem z duelu s Bělorusy. „Na závěr jsem dostal pár střídání a nebylo to úplně jednoduché, ale celou dobu jsem se protahoval, pak mi pomohlo i pár dřepů," líčí.

V hotelu Marriott, kde bydlí všech osm týmů hrajících pařížskou skupinu, už potkal i Slovince Mitju Robara s nímž hrála v Boleslavi a slíbili si společně vyrazit na kávu. Zdravili ho i někteří kanadští hráči. „Někteří kluci z Flyers si mě pamatovali z kempu a hlásil se i Nathan MacKinnon, proti němuž jsem hrál v zámořské juniorce," vysvětluje.

Nyní se do Paříže chystají za Hykou rodiče. „Táta je věrný fanda, dorazil by na hokej i na zdejší památky," přibližuje útočník. Přestože reprezentanti s ohledem na druhé kolo prezidentských voleb dostali doporučení vyhnout se o víkendu rizikovým oblastem v centru, včetně metra, Hyka se při své premiérové návštěvě Francie cítí zatím bezpečně.

„Už jsem se zašel podívat i na Eiffelovku, to mně zatím z turistických lákadel stačilo. Jen jsem čekal, že tu mistrovství světa přitáhne víc diváků, ale musíme se smířit, že jsou tady populárnější sporty," říká.

Reklama

Související témata: